Теми статей
Обрати теми

Продовжуємо відпустку донору: що з оплатою?

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Мінекономіки від 14.09.2023 № 4706-05/49165-09

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА

День, на який продовжується щорічна відпустка у зв’язку з донацією крові (її компонентів), оплачується виходячи із середнього заробітку

Донорам крові та її компонентів надаються певні пільги. Детально про це див. у статті «Донори: гарантії від роботодавців» // «Податки & бухоблік», 2023, № 78.

Зокрема, згідно з абзацом третім ч. 2 ст. 20 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 № 931-ІХ (далі — Закон № 931) у разі донації крові (її компонентів) у період щорічної відпустки така відпустка продовжується на один день.

Продовження щорічних відпусток передбачено ч. 2 ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР. Нагадаємо, як воно працює. Відпустка продовжується, коли визначена згаданою нормою подія (тимчасова непрацездатність, виконання державних/громадських обов’язків тощо) не дозволяє працівнику скористатися своєю щорічною відпусткою. При цьому така поважна причина перериває щорічну відпустку. У свою чергу, після її припинення (наприклад, після одужання) відпустка продовжується на кількість днів дії цієї причини.

Але біда в тому, що серед поважних причин продовження щорічної відпустки немає донації крові (її компонентів). Крім того, виникає питання: як оплачувати день продовження відпустки донору? В Законі № 931 про це не сказано жодного слова. Відповіді шукаємо в листі, що коментується.

З роз’яснення Мінекономіки можна зробити висновок, що день продовження відпустки донору фактично є додатковим донорським днем відпочинку, який приєднується до поточної щорічної відпустки.

Як відомо, за загальним правилом після кожного дня здійснення донації крові та/або її компонентів роботодавець зобов’язаний надати працівнику-донору додатковий день відпочинку із збереженням середнього заробітку (абзац другий ч. 2 ст. 20 Закону № 931). Скористатися таким додатковим днем відпочинку працівник може або безпосередньо після дня здачі крові (її компонентів), або приєднавши його до щорічної відпустки.

Якщо ж працівник здав кров у період щорічної відпустки, то виходить, що додатковий день відпочинку приєднується саме до цієї відпустки. Тобто Мінекономіки фактично прирівняло продовження відпустки та приєднання додаткового дня відпочинку до щорічної відпустки. Хоча, на наш погляд, це зовсім не те саме.

При цьому фахівці відомства вважають, що оплата дня продовження відпустки має здійснюватися виходячи із середнього заробітку донора, розрахованого згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Важливо! Середній заробіток для оплати дня продовження відпустки донору та для визначення суми відпускних розраховують окремо. Нагадаємо: у загальному випадку відпускні обчислюють виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують відпустці. У свою чергу, для оплати дня, на який продовжується щорічна відпустка донору, середній заробіток визначають виходячи з виплат за останні 2 місяці роботи, що передують місяцю, в якому надають такий день.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі