Теми статей
Обрати теми

Безоплатне отримання товарів від нерезидента

Децюра Сергій, податковий експерт
Бувають випадки, коли підприємства отримують від нерезидентів безоплатно товари. Якщо таке стається, то відразу виникає ціла низка запитань, а саме: як визначити вартість отриманого товару, чи будуть ПДВ-наслідки і як такий подарунок відобразиться на податковоприбутковому обліку? Про все це ми і поговоримо далі.

ПДВ-наслідки

При безоплатному отриманні товару від нерезидента особа, що здійснює його ввезення, сплачує імпортний ПДВ у звичайному порядку (п.п. «в» п. 185.1 ПКУ).

Причому не має значення, ввозить в Україну безоплатний товар платник ПДВ чи неплатник. Кожен із них має сплачувати імпортний ПДВ (п.п. 3 п. 180.1 ПКУ).

Виняток становлять тільки операції з ввезення на митну територію України товарів, митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро. Адже такі операції не є об’єктом оподаткування (п.п. 196.1.16 ПКУ). У цьому випадку також не доведеться оформляти митну декларацію і сплачувати митні платежі (ст. 277 МКУ).

А от якщо митна вартість безоплатно отриманого товару перевищує 150 євро, то буде весь комплект: оформлення митної декларації, сплата митних платежів і імпортного ПДВ.

Виняток становить тільки ввезення товарів, на які поширюються ПДВ-пільги, передбачені ст. 197 ПКУ, підрозд. 2 та 10 розд. ХХ ПКУ. Адже ці ПДВ-пільги поширюються і на безкоштовне ввезення.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі