Теми статей
Обрати теми

Премія за місяць у розрахунку відпускних

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Працівнику нарахована премія. Чи включати її до розрахунку середньоденної зарплати для визначення суми відпускних? Для відповіді на це запитання спочатку потрібно з’ясувати, що це за премія. Якщо премія входить до розрахунку, то слід застосувати спеціальний механізм її включення. Про нього читайте в цій статті.

Разова чи систематична?

При обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження, у тому числі для оплати днів відпустки, враховуються премії, які не носять разового характеру.

Водночас у законодавстві ви не знайдете чіткого визначення разових та систематичних виплат. Тож при визначенні видів виплат, які (не) беруть участі у розрахунку середньої зарплати, спеціалісти Мінекономіки рекомендують (див. статтю «Винагороди та премії: розрахунок середньої» // «Податки & бухоблік», 2021, № 15):

звертати увагу на суть виплати та на те, у зв’язку з якою подією (на якій підставі) вона нарахована

Так, наприклад, не мають одноразового характеру виробничі премії, у тому числі за місяць. Причому якщо положенням про преміювання передбачено виплату премії щомісячно за наявності фінансових можливостей, проте на підприємстві у зв’язку із складнощами місячна премія була виплачена лише в одному місяці року, то така премія не буде вважатися разовою (див. лист Мінсоцполітики від 04.10.2016 № 1374/13/8416). Тож таку премію включаємо до розрахунку відпускної середньоденної зарплати.

А ось премії до святкових, ювiлейних дат є одноразовими виплатами. Вони до розрахунку середньоденної зарплати за Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ вiд 08.02.95 № 100 (далi — Порядок № 100), не потрапляють. Також не включаємо до розрахунку премії за (див. п.п. «г» п. 4 Порядку № 100):

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі