Теми статей
Обрати теми

Розрахунки за експортні постачання товарів

Павленко Олексій, податковий експерт
У цьому матеріалі ми розглянемо різні питання щодо розрахунків за експортні постачання товарів, робіт та послуг. Зокрема, питання граничних строків і обов’язковості повернення експортної виручки, «піднаглядної» суми, рахунків, на які може надходити експортна виручка, питання недоплат, заліків та інші.

Граничні строки повернення виручки та «незначна сума»

Граничні строки розрахунків. Граничний строк розрахунків за операціями експорту (та імпорту) товарів, робіт, послуг* для більшості операцій зараз складає 180 календарних днів. Він установлений п. 142 спеціальної постанови НБУ «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» від 24.02.2022 № 18 (далі — постанова № 18). Цей строк застосовується до експортних (та імпортних) ЗЕД-операцій, які відбулися починаючи з 5 квітня 2022 року. До операцій, що відбулися до цієї дати, застосовується строк — 365 днів.

* У той же час щодо робіт та послуг і деяких товарів діють певні послаблення — див. нижче.

«Обрізаний» строк для сільгоспекспорту. Постановою Правління НБУ від 10.11.2023 № 145

для експорту рослинної агропродукції (пшениці, жита, ячменя, вівса, кукурудзи, соєвих бобів, насіння ріпака та соняшнику, різних рослинних олій тощо) за кодами УКТ ЗЕД, визначеними у постанові № 145, здійсненого починаючи з 11.11.2023, встановлено граничний строк розрахунків 90 календарних днів

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі