Теми статей
Обрати теми

Розрахунок орендної плати за землю на 2024 рік

Децюра Сергій, податковий експерт
На рік уперед звітують не тільки платники із земельного податку, а й з іншої складової плати за землю — орендної плати. Тому сьогодні поговоримо про правила стягнення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності на 2024 рік.

Платники

Юрособи є платниками плати за землю у частині орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, якщо орендують землю державної та комунальної власності, тобто беруть землю у тимчасове користування саме в органів місцевого самоврядування (п. 288.2 ПКУ). Якщо укладено з органом місцевого самоврядування інший договір користування землею, а саме договори суперфіцію, емфітевзису, сервітуту на земельну ділянку державної чи комунальної власності, то особа, яка отримала у користування таку землю, платником орендної плати не виступає.

На це вказують і податківці у категорії 111.01 БЗ.

Сплачувати орендну плату орендарі державної та комунальної землі починають з дня виникнення права користування земельною ділянкою (п. 287.1 ПКУ). Таке право у них виникає відповідно до ст. 125 ЗКУ з дня реєстрації права оренди на землю.

Орендна плата сплачується орендарем протягом дії договору оренди.

У разі припинення або розірвання договору оренди земельної ділянки державної і комунальної власності орендар сплачує орендну плату за фактичний період перебування землі у користуванні у поточному році, тобто до вчинення відповідних дій щодо припинення держреєстрації договору оренди земділянки, якщо інше не передбачено істотними умовами такого договору та повернення земельної ділянки орендодавцю на умовах, визначених договором. На цьому наголошують і фіскали (БЗ 111.02).

Звільнення від плати

Загальні правила. Взагалі-то, платити орендну плату мають усі суб’єкти господарювання — орендарі земель державної та комунальної власності, незалежно від обраної ними системи оподаткування. Тобто

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі