Теми статей
Обрати теми

Резидент Дія Сіті і перехідна поворотна фіндопомога

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство з початку ІІІ кварталу 2023 року стало резидентом Дія Сіті і обрало варіант зі сплатою податку на прибуток на особливих умовах. До потрапляння до когорти резидентів Дія Сіті воно надавало різним юрособам — нерезидентам Дія Сіті (як пов’язаним, так і непов’язаним) безвідсоткову поворотну фіндопомогу. Частково повернення фіндопомоги відбулося наприкінці 2023 року, а частково відбудеться у 2024 році. Чи потрапляє повернення поворотної фіндопомоги під оподаткування і якщо так, то як це відбувається?

Правила оподаткування поворотної фіндопомоги

Для звичайного платника податку на прибуток видача та повернення фіндопомоги не зачіпає об’єкт оподаткування.

Якщо говорити про резидента Дія Сіті, який обрав сплату податку на прибуток за особливими умовами, тобто обрав податок на виведений капітал (ПнВК), то для них надання поворотної фіндопомоги інколи впливає на оподаткування. Це зафіксовано у п.п. 141.91.2.6 ПКУ.

Далі умови оподаткування визначені у п.п. 135.2.1.7 ПКУ, згідно з яким під оподаткування потрапляє фінансова допомога, надана:

1) пов’язаній особі (фізичній або юридичній), яка не є резидентом Дія Сіті — платником ПнВК, незалежно від наявності умови про повернення;

2) непов’язаній особі (фізичній або юридичній), яка не є резидентом Дія Сіті — платником ПнВК, якщо:

— фінансова допомога не була повернута протягом 12 календарних місяців, починаючи з місяця, наступного за календарним місяцем, в якому була видана сума фінансової допомоги;

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі