Теми статей
Обрати теми

Податок на нерухомість: пільги та ФОП

Павленко Олексій, податковий експерт
У цьому матеріалі ми розглянемо кілька ситуацій/запитань, з якими звернулись до редакції наші читачі на вебінарі. Вони стосуються справляння податку на нерухомість з житлового (й нежитлового) нерухомого майна, яке, зокрема, використовується чи не використовується власниками та іншими особами в підприємницькій діяльності. Гадаємо, це буде цікаво багатьом читачам.

Один ФОП, дві квартири

Ситуація й запитання. ФОП має дві власні квартири (31 та 43 кв. м) як звичайна фізособа. На одну адресу (31 кв. м) він зареєстрований як ФОП і здає це приміщення в оренду. Друга адреса (43 кв. м), де він мешкає, у податковій ніяк не реєструвалась. Податкова надсилає податок на нерухоме майно на обидві адреси з розрахунком на загальну площу.

Читач запитує, чи це коректно? І як тут рахується податок?

Давайте разом розбиратися.

Об’єкт, платник, база. Нагадуємо, що згідно з п.п. 266.2.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є, зокрема, об’єкти житлової нерухомості. А п.п. 266.1.1 ПКУ до платників цього податку відносить фізичних осіб (у тому числі нерезидентів), які є власниками таких об’єктів. Тобто обидві квартири (площею 31 та 43 кв. м), власником яких є фізособа, що також зареєстрована і як ФОП, є об’єктом оподаткування податком на нерухомість. А сама фізособа є платником цього податку.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі