Теми статей
Обрати теми

Переплати за держдивідендами

Павленко Олексій, податковий експерт
Питання повернення з бюджету переплат частини чистого прибутку та дивідендів на державну частку залежно від періоду переплати можуть вирішуватись неоднозначно. І практика не для всіх платників цих платежів, хто забажав повернути переплати за ними з бюджету, складалася не надто радісно. Тож давайте поговоримо про ці питання, і зокрема — як із цим справи на практиці.

Нагадаємо, що державні та комунальні унітарні підприємства мають сплачувати до бюджету частину свого чистого прибутку, а господарські товариства із державною часткою у статутному капіталі — дивіденди на цю державну частку. Ці обов’язкові платежі ми узагальнено іменуємо держдивіденди. Детально щодо цих платежів (обчислення, сплати, звітування) читайте: «Держдивіденди за 2023 рік» // «Податки & бухоблік», 2024, № 12.

Загальне щодо повернення переплат держдивідендів. Тут фактично потрібно виділити два основних періоди.

1. До 23.05.2020. Спочатку нагадаємо, що до червня 2020 року зайво/помилково сплачені держдивіденди повернути з бюджету (зарахувати в рахунок інших платежів до бюджету) було практично неможливо. Адже податківці тоді ставали у формальну позу і не розглядали заяви про повернення (залік), посилаючись на те, що у переліку податків і зборів, визначеному ст. 9 і ст. 10 ПКУ, відсутній такий платіж, як частина чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об’єднань, що спрямовується до держбюджету. На базі цього робився висновок: оскільки ПКУ регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, то порядок повернення платнику надміру сплаченої суми грошового зобов’язання, передбачений ст. 43 ПКУ на частину чистого прибутку (доходу), що сплачується до Держбюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, не поширюється*. Таке роз’яснення ДФС майже до червня 2020 року «стовбичило» у БЗ 102.09.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі