Теми статей
Обрати теми

Об’єднаний звіт з типом «Звітний» як «Довідковий»

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Заповненню Об’єднаного звіту з ПДФО, ВЗ та ЄСВ був присвячений тематичний номер «Податки & бухоблік», 2024, № 3. Сьогодні продовжимо цю тему і поговоримо окремо про формування Об’єднаного звіту з подвійним типом «Звітний» як «Довідковий».

Об’єднаним звітом з ПДФО, ВЗ та ЄСВ вже звично називають Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Податковий розрахунок, Розрахунок). Його форма та порядок заповнення затверджені наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4 (далі — Порядок № 4).

Податковий розрахунок — це квартальний звіт. Термін звітування — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу (абзац перший п. 1 розд. ІІ Порядку № 4).

Водночас з метою недопущення порушення прав застрахованих осіб на своєчасне отримання пенсійних та соціальних виплат було впроваджено Розрахунок та додатки до нього, що містять персоніфіковані відомості з типом «Звітний» як «Довідковий» (див. лист Мінфіну від 27.01.2021 № 11220-02-62/2362).

Довідковий Розрахунок подають протягом звітного кварталу в разі настання події, яка вимагає такого подання

На цьому наголошували фахівці ПФУ у листі від 22.01.2021 № 2800-050102-1/2832.

Які ж події можуть призвести до необхідності подання Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий»? Розповідаємо.

В яких випадках подаємо?

Обов’язок сформувати та подати Розрахунок з типом «Звітний» як «Довідковий» може виникнути у випадку настання таких подій протягом звітного кварталу:

призначення пенсії застрахованим особам, що перебували чи перебувають з підприємством в трудових (цивільно-правових) відносинах. Про необхідність подання вас повідомить ПФУ або сам працівник (фізособа, з якою укладено договір підряду чи договір про надання послуг);

початок страхового випадку та отримання за ним фінансування від ПФУ для надання застрахованим особам допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах, страхових виплат у зв’язку з нещасним випадком або профзахворюванням;

призначення допомоги по безробіттю від Центру зайнятості особі, яка раніше працювала на вашому підприємстві. Така особа може звернутися до вас самостійно або ви отримаєте звернення від Центру зайнятості щодо необхідності подання Розрахунку.

Увага! Розрахунок з типом «Звітний» як «Довідковий» формуємо, якщо в Держреєстрі соцстрахування відсутні відомості за місяцями звітного кварталу, що передують місяцю настання наведених вище подій, та які необхідні для обчислення ПФУ чи Центром зайнятості певних виплат.

Розглянемо приклади.

Приклад 1. Працівник хворів з 1 по 5 лютого 2024 року. Розрахунковий період — лютий 2023 року — січень 2024 року.

Тимчасова непрацездатність тривала 5 днів і буде оплачена за рахунок роботодавця. Подавати Розрахунок з типом «Звітний» як «Довідковий» не потрібно.

Приклад 2. Працівник хворів з 22 по 31 січня 2024 року. Розрахунковий період — січень — грудень 2023 року.

Подавати Розрахунок з типом «Звітний» як «Довідковий» не потрібно. Відомості за місяці, що увійшли до розрахункового періоду, мали бути подані у складі Розрахунків з типами «Звітний» (якщо виправляли помилки, то у складі Розрахунків з типами «Звітний новий» чи «Уточнюючий»).

Приклад 3. Працівник хворів з 1 по 8 лютого 2024 року. Розрахунковий період — лютий 2023 року — січень 2024 року.

Роботодавцю слід подати Розрахунок з типом «Звітний» як «Довідковий» з відомостями за січень 2024 року, які відсутні в Держреєстрі соцстрахування.

Приклад 4. Працівник хворів з 18 по 25 березня 2024 року. Розрахунковий період — березень 2023 року — лютий 2024 року.

Роботодавцю потрібно встигнути подати Розрахунок з типом «Звітний» як «Довідковий» з відомостями за січень та лютий 2024 року, які відсутні в Держреєстрі соцстрахування, не пізніше 31.03.2024.

А якщо роботодавець з якихось причин не встигне подати довідковий Розрахунок до завершення звітного кварталу? В такому разі подають Розрахунок з типом «Звітний» за цей квартал. Формувати довідковий Розрахунок після закінчення звітного кварталу не потрібно.

Та наша ціль — формування Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий». Далі говоримо саме про нього.

Правила формування

Донедавна довідковий Розрахунок формувався окремо на кожну застраховану особу, щодо якої подавалася інформація, необхідна для призначення соцвиплат чи пенсії. Це було дуже незручно. Наразі

ПФУ реалізував можливість подання Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий» на декількох застрахованих осіб одночасно

Відповідні зміни були внесені до абзаців двадцятого, двадцять першого п. 1 і абзаців тридцять третього, тридцять четвертого п. 5 розд. IV Порядку № 4.

До речі, на місцях пенсійники для випадку отримання «непрацездатних» виплат радять подавати довідковий Розрахунок до зміни статусу е-лікарняного на «Готово до сплати» (див. роз’яснення ГУ ПФУ у Вінницькій області від 21.03.2023). Проте пам’ятаємо, що лікарняний вважається виданим після зміни статусу на «Готово до сплати» і тільки після цього його можна брати в роботу. Крім того, відомості з довідкових звітів не формують страховий стаж застрахованої особи. Тож повністю уникнути розбіжностей не вийде.

Склад звітності. З чого ж складається Розрахунок з типом «Звітний» як «Довідковий»? Безпосередньо з самого Розрахунку та додатків, які містять відомості, необхідні для призначення пенсії чи страхових виплат.

Щодо Розрахунку, то в його заголовній частині проставляємо позначку «Х» в рядках 011 «Звітний» та 014 «Довідковий». Також заповнюємо рядки 02 — 06 та 09. Інші рядки залишаємо порожніми (в паперовому варіанті — прокреслюємо).

Щодо додатків до Податкового розрахунку, то це можуть бути Д1, Д5 та Д6. А ось 4ДФ до складу довідкового Розрахунку потрапити не повинен.

Причину подання довідкового Розрахунку, а саме для призначення пенсії чи для призначення матеріального забезпечення / страхових виплат, — зазначаємо в його додатках

Для цього у Д1 робимо відповідну позначку у рядку 035, у Д5 — у рядку 036, у Д6 — у рядку 033.

Коли та які додатки формуємо? Податковий Розрахунок з типом «Звітний» як «Довідковий» для:

призначення пенсії обов’язково міститиме додаток Д1. Якщо особа має спецстаж, то також заповнюємо Д6. Що стосується Д5, то цей додаток формуєте, якщо інформація, що міститься у ньому, може вплинути на розрахунок пенсійних виплат;

для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат міститиме додаток Д1. За потреби (зокрема, якщо ви прийняли/звільнили працівника, надали чи у нього закінчилися відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до 3 років та від 3 до 6 років) заповнюйте також Д5.

Якщо помилилися. Якщо в поданому довідковому Розрахунку виявили помилку, просто повторно подайте такий Розрахунок з типом «Звітний» як «Довідковий» із правильними відомостями на особу. Кожний наступний звіт із типом «Звітний» як «Довідковий» на одного й того ж працівника «перекриває» попередній звіт із таким же типом.

Для того, щоб стосовно заповнення довідкового звіту у вас не залишилося жодних запитань, пропонуємо розглянути практичний приклад.

Приклад заповнення

Приклад 5. Працівник (повна зайнятість, основне місце роботи, спецстаж не формується), який звільнився 24 січня 2024 року, звернувся у лютому до ПФУ за призначенням пенсії, про що повідомив колишнього роботодавця. База нарахування ЄСВ за січень — 12000 грн, ЄСВ — 2640 грн. Податковий розрахунок з типом «Звітний» за 4 квартал 2024 року зданий.

Для обчислення та призначення пенсії треба, щоб у Держреєстрі соцстрахування були наявні відомості щодо бази нарахування ЄСВ, суми ЄСВ та періоду перебування працівника у трудових відносинах з роботодавцем у січні 2024 року.

Роботодавець сформує Податковий розрахунок з типом «Звітний» як «Довідковий», який буде складатися безпосередньо із самого Розрахунку із заповненими рядками 011, 014, 02 — 05, 061, 065, 091 заголовної частини та двох додатків:

— Д1 за січень 2024 року (див. рис. 1);

— Д5 за 1 квартал 2024 року з відомостями про розірвання трудового договору з працівником (див. рис. 2).

img 1

img 2

І наприкінці зазначимо, що якщо ви проігноруєте подання довідкового Розрахунку у випадках, передбачених законодавством, штрафу не буде. Однак при цьому працівник може несвоєчасно отримати пенсійні та соціальні виплати. Крім того, якщо подати заяву-розрахунок на фінансування матзабезпечення за відсутності необхідної інформації у Держреєстрі соцстрахування, то ПФУ може відмовити у прийнятті такої заяви-розрахунку.

Водночас подання Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий» не скасовує обов’язку страхувальника зазначити відображені відомості щодо застрахованих осіб у «Звітному» Розрахунку.

Висновки

  • Довідковий Розрахунок подають у межах поточного кварталу, за який ще не настав час звітувати, у разі відсутності у Держреєстрі соцстрахування відомостей для призначення пенсії, допомоги по безробіттю та «непрацездатних» виплат.
  • ПФУ реалізував можливість подання Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий» на декількох застрахованих осіб одночасно.
  • Подання Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий» на працівника не скасовує обов’язку роботодавця зазначити ці ж дані у Розрахунку з типом «Звітний».
  • Довідковий Розрахунок містить безпосередньо сам Розрахунок та ті додатки, які необхідні для призначення пенсійних та соціальних виплат, — Д1, Д5, Д6 (у разі наявності спецстажу). 4ДФ довідковий Розрахунок не містить.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі