Теми статей
Обрати теми

Негрошовий дохід, військовий збір та натуральний коефіцієнт

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Податківці змінили думку щодо необхідності при визначенні бази оподаткування ВЗ застосовувати натуральній коефіцієнт. Наразі в Базі знань, що знаходиться на сайті ДПСУ, зазначено: «Так, застосовується». А ось попереднє роз’яснення про незастосування з 16.02.2024 — в недіючих. І все б нічого, якби не одна деталь: застосовувати натуркоефіцієнт потрібно з 03.09.2022. Ви виплачували чи виплачуєте доходи в натуральній формі вашим працівникам або стороннім особам? Тоді приєднуйтесь до розмови. Будемо розбиратися з цим «щастям».

Назад у минуле

03.09.2022 набрали чинності зміни, внесені в п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. У результаті цих змін п.п. 1.4 зазначеного пункту було викладено в новій редакції. Так, замість слів, що ВЗ утримується, нараховується та сплачується в порядку, встановленому ст. 168 ПКУ, зазначили, що ВЗ утримується, нараховується та сплачується в порядку, встановленому розд. IV ПКУ, з урахуванням особливостей, визначених підрозд. 1 цього розділу.

Логічно, якщо мова йде про порядок утримання, нарахування та сплати, то в розд. IV ПКУ потрібно шукати ті норми, які ці питання регулюють. Це ст. 168 «Порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку до бюджету» ПКУ. Тож заміна у наведеному вище формулюванні ст. 168 на розд. IV ПКУ, на наш погляд, нічого не мала змінити.

Проте наразі

податківці поширили на ВЗ норми розд. IV ПКУ в цілому, в тому числі й порядок визначення бази оподаткування, що міститься у ст. 164 ПКУ

Про це ми писали в статті «Натуральний коефіцієнт для військового збору?» // «Податки & бухоблік», 2024, № 14.

Допускаємо, що такого поширення хотів саме законодавець. Що ж тоді податковій потрібно було про це говорити починаючи з 03.09.2022, а не сьогодні, як-то кажуть, у свинячий голос.

Та відставимо емоції в сторону. Займемося вирішенням проблеми.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі