Теми статей
Обрати теми

Дивіденди та єдиний податок

Павленко Олексій, податковий експерт
У цьому матеріалі ми розглянемо питання виплат та отримання дивідендів платниками ЄП. Тобто у першому випадку (виплат) — це коли юрособа — платник ЄП є емітентом корпоративних прав, а в другому (отримання) — це коли єдинник є засновником/учасником підприємства-емітента. У тому числі розглянемо перехідні питання: коли емітент сплачує дивіденди за періоди його перебування на ЄП або — на загальній системі.

Єдинник — емітент

У частині прийняття і оформлення рішення й нарахування дивідендів у підприємств*, що працюють на єдиному податку, ніяких відмінностей від звичайних підприємств немає. Нараховуються дивіденди так само, як і підприємствами на загальній системі, — від чистого прибутку. Це позитивний показник ряд. 2350 «Чистий прибуток (збиток)» Звіту про фінансові результати (ф. № 2-м і № 2-мс), ряд 2350 «Чистий фінансовий результат: прибуток» Звіту про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) (ф. № 2).

* Гадаємо, всім відомо, що дивіденди можуть сплачувати тільки юридичні особи…

Періодичність виплати дивідендів залежить від того, які правила щодо цього встановлені в статуті підприємства. Якщо підприємство є ТОВ, то стандартний «дивідендний» період є кратним кварталу, але і тут перевага віддається нормам статуту*.

* Дивіденди можуть виплачуватися за будь-який період, що є кратним кварталу, якщо інше не передбачено статутом (ч. 3 ст. 26 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 № 2275-VIII).

Основні відмінності у єдинників полягають в оподаткуванні таких виплат. Залежно від статусу отримувача (засновника/учасника), якому сплачуються дивіденди, буде різнитись і оподаткування.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі