Теми статей
Обрати теми

Разова неоподатковувана операція, неоподатковувані операції з’явилися або зникли посеред року: розподіл ПДВ

Казанова Марина, податковий експерт
Неоподатковувані ПДВ операції можуть з’явитися чи, навпаки, припинитися з середини року. Або взагалі може бути так, що неоподатковувана операція проскочила тільки разово і більше таких операцій не було (наприклад, здали макулатуру чи металобрухт). Про те, як проводити ПДВ-розподіл у таких ситуаціях, зараз і поговоримо.

Разова неоподатковувана операція

Мова йде про ситуацію, коли протягом року випадково вискочила одна неоподатковувана операція, яка засвітилася в рядку 5 ПДВ-декларації. При цьому минулого року у платника не було неоподатковуваних операцій і в поточному році, крім разової пільгової операції, теж неоподатковуваних операцій немає.

У цьому разі спочатку варто перевірити, чи немає раптом щодо такої операції звільнення від розподілу ПДВ. Наприклад, у разі здійснення операцій, звільнених від ПДВ відповідно до пп. 4 і 5 п. 32 підрозд. 2 розд. XX ПКУ (допомога армії), розподіл ПДВ за п. 199.1 ПКУ щодо таких операцій не проводиться.

Якщо ж звільнення від розподілу не передбачено (наприклад, здали металобрухт, операція постачання якого звільняється від ПДВ згідно з п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ), — то включається алгоритм розподілу ПДВ (див. з цього приводу, зокрема, статтю «Здали металобрухт/макулатуру: чи розподіляти ПДВ?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 3). Щоправда, якщо обсяг неоподатковуваної операції незначний, то, можливо, і розподіляти нічого не доведеться. Алгоритм такий.

Розраховуємо коефіцієнт антиЧВ. Такий розрахунок здійснюємо

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі