Теми статей
Обрати теми

Зарплата в Об’єднаній звітності

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Зарплата. З цією виплатою мають справу всі роботодавці. Проте запитання щодо її відображення в Об’єднаній звітності доволі часто можна почути від бухгалтерів. Тож говоримо про зарплату та її місце в додатках 1 (Д1) та 4ДФ до Податкового розрахунку.

Що є зарплатою?

Що слід чітко розуміти, сідаючи за заповнення додатків до Податкового розрахунку? Що ПКУ і Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464) розглядають зарплату по-різному. Тобто одна й та ж виплата може бути зарплатою для ЄСВ-цілей і, наприклад, додатковим благом для ПДФО-цілей. Тож порівняння заповнених Д1 та 4ДФ не завжди доречне.

Д1 до Податкового розрахунку. Види виплат, які формують зарплату, визначаємо відповідно до Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5 (далі — Інструкція № 5). Це прямо зазначено в п.п. 2 п. 2 розд. IV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449.

Тобто якщо виплата входить до складу зарплати відповідно до Інструкції № 5, то вона є базою для нарахування ЄСВ.

Суму зарплати відображаємо в окремому рядку з відповідним кодом категорії застрахованої особи у графі 08 Д1. Наприклад, якщо відображаємо зарплату, на яку нараховано ЄСВ за ставкою 22 %, то в графі 08 зазначаємо «1». Якщо ж маємо справу з працівником з інвалідністю (ставка внеску — 8,41 %), то в графі 08 код «2».

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі