№3

Податки & бухоблік, січень, 2024/№ 3 Інші номери журналу ›
  • Об’єднаний звіт з ПДФО, ВЗ та ЄСВ Об’єднаний звіт з ПДФО та ЄСВ вражає кількістю інформації, яку в ньому потрібно відображати. Проте очі бояться, а руки роблять, а точніше, заповнюють цього монстра, бо триває період звітування. Допомогти вам сформувати цей звіт без помилок — ціль цього тематичного номера «Податки & бухоблік». Почнемо розмову з загальних питань, а далі на прикладах розберемо нюанси відображення різних виплат в додатках до цього звіту.
  • Формуємо Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ З чого починається формування Об’єднаної звітності? Із заповнення заголовної частини Податкового розрахунку. Не будемо відходити від традиції й ми. У цій статті поговоримо про нюанси заповнення окремих реквізитів заголовної частини Розрахунку. А ще розглянемо, як наповнюється його основна частина. Поїхали!
  • Додаток 1 (Д1): підказки за графами Відомості, які роботодавці-страхувальники зазначають у додатку 1 (Д1) Податкового розрахунку, цікаві як пенсійникам, так і податківцям. Д1 наповнює реєстр застрахованих осіб Держреєстру соцстрахування, який веде ПФУ. А ще його дані є підставою для заповнення основної частини Податкового розрахунку, яку використовує в роботі ДПСУ. Розглянемо особливості заповнення рядків та граф Д1.
  • 4ДФ: пробіжка рядками Хочете, щоб процес заповнення 4ДФ пройшов у вас гладесенько-рівнесенько, а в контролерів не було підстав чіплятися до наведених у ньому даних? Тоді вам до нас! Усе буде в повному ажурі, якщо ви врахуєте основні нюанси заповнення цієї форми, що наведені в нашій статті.
  • Об’єднана звітність з ЄСВ/ПДФО/ВЗ: заповнюємо Д5 Трудовий додаток 5 (Д5) до Податкового розрахунку необхідний для накопичення в реєстрі застрахованих осіб Держреєстру соцстрахування відомостей щодо трудової діяльності працівника. Розглянемо нюанси заповнення цього додатка разом.
  • Зарплата в Об’єднаній звітності Зарплата. З цією виплатою мають справу всі роботодавці. Проте запитання щодо її відображення в Об’єднаній звітності доволі часто можна почути від бухгалтерів. Тож говоримо про зарплату та її місце в додатках 1 (Д1) та 4ДФ до Податкового розрахунку.
  • Трудова звітність: якщо прийняли, перемістили, перевели та/або звільнили працівника У попередній статті ми з вами розібрали нюанси відображення зарплати в Д1 та 4ДФ. Проте доволі часто, окрім цих двох додатків, на працівника також доводиться формувати ще один додаток, а саме додаток 5 (Д5) до Податкового розрахунку. Тож розглянемо, як ці 3 додатки працюють у разі, якщо зарплату нараховано працівнику в місяці прийняття та/або звільнення. Чи якщо зарплата нарахована працівнику, якого переводили на іншу роботу або переміщали на інше робоче місце.
  • Оплачувані відпустки в додатках до Податкового розрахунку Працівник іде в оплачувану відпустку: щорічну, на дітей, навчальну тощо. Як відобразити цю подію в додатках до Податкового розрахунку? Вам також цікаво знати відповідь на це запитання? Тоді приєднуйтесь до розмови. Про відпустки та відпускні в додатках до Податкового розрахунку говоритимемо прямо зараз.
  • Відпустка без збереження зарплати в додатках до Податкового розрахунку Сьогодні, мабуть, на кожному підприємстві є працівники, які перебувають у відпустках без збереження зарплати. Не будемо вдаватися в подробиці, чому так відбувається. Всі все розуміють. Краще поговоримо, як такі відпустки відобразити в Об’єднаній звітності та в яких додатках це потрібно зробити.
  • Відпустка для догляду за дитиною в Об’єднаній звітності Працівниці/працівнику надано або в неї (нього) закінчилася відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею відповідного віку (3, 6, 16, 18 років). Чи потрібно цю подію відображати в додатках до Податкового розрахунку? Чи формувати на таку працівницю/працівника рядки без сумових показників у 4ДФ та Д1? Шукаємо відповіді на ці запитання разом.
  • Лікарняні в Об’єднаній звітності На працівника відкрито листок непрацездатності. Оплату перших п’яти днів хвороби та/або допомогу по тимчасовій непрацездатності нараховано. Як такі події відобразити в додатках до Податкового розрахунку та в самому Розрахунку? Розбираємося прямо зараз.
  • Допомога по вагітності та пологах у додатках Об’єднаного звіту Суми допомоги по вагітності та пологах роботодавці зазначають у додатках Д1 та 4ДФ до Податкового розрахунку. Також період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами слід відобразити в Д5. Про всі нюанси такого відображення читайте в нашій статті.
  • Вимога про сплату ЄСВ з МЗП та Д1 Об’єднаного звіту За загальним правилом, якщо база нарахування ЄСВ за ставкою 22 % не перевищує розміру мінзарплати, установленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ повинна дорівнювати мінімальному страховому внеску. Вийшло менше? Тоді потрібно доплатити ЄСВ до мінімального внеску. Дотримуватися цього правила зобов’язані основні роботодавці. Давайте розглянемо, як відобразити донарахування до мінімального страхового внеску у звітності.
  • З особою укладено ЦПД: формуємо Д1, 4ДФ та Д5 Цивільно-правові договори (ЦПД) на виконання робіт (надання послуг) з фізособами доволі часто укладають суб’єкти господарювання на практиці. Відомості про такі договори та виплачені за ними суми слід відобразити в Об’єднаній звітності. Розглянемо особливості такого відображення в додатках до цієї звітності.
  • Резидент Дія Сіті та його Об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та ВЗ У разі відповідності певним умовам резиденти Дія Сіті мають право на застосування пільгових умов оподаткування доходів найманих працівників та гіг-спеціалістів. Звісно, просто оподаткувати тут замало. Потрібно все це «щастя» правильно відобразити в Об’єднаній звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ. Про те, як це зробити, говоримо прямо зараз.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі