Теми статей
Обрати теми

Вимога про сплату ЄСВ з МЗП та Д1 Об’єднаного звіту

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
За загальним правилом, якщо база нарахування ЄСВ за ставкою 22 % не перевищує розміру мінзарплати, установленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ повинна дорівнювати мінімальному страховому внеску. Вийшло менше? Тоді потрібно доплатити ЄСВ до мінімального внеску. Дотримуватися цього правила зобов’язані основні роботодавці. Давайте розглянемо, як відобразити донарахування до мінімального страхового внеску у звітності.

Що за вимога?

Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464) не розділяє базу нарахування ЄСВ залежно від виду доходу, отриманого застрахованою особою від одного страхувальника. Натомість він вимагає від роботодавця, в якого особа працевлаштована за основним місцем роботи (основний роботодавець), порівнювати базу нарахування ЄСВ працівника* за ставкою 22 % з мінімальною заробітною платою (далі — МЗП). І якщо така база буде нижчою за МЗП, то донараховувати ЄСВ до мінімального страхового внеску.

* За умови перебування працівника у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця, які передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності згідно із законодавством.

Мінімальний страховий внесок дорівнює добутку МЗП та ставки ЄСВ, установлених законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід).

Водночас вимогу щодо сплати ЄСВ з МЗП не застосовують до зарплати:

— що нарахована з джерела не за основним місцем роботи;

— до якої застосовуються пільгові ставки внеску (8,41 %, 5,5 %, 5,3 %);

— працівників, які працюють за трудовим договором з нефіксованим робочим часом.

Як реалізуємо вимогу про сплату ЄСВ з МЗП на практиці?

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі