Теми статей
Обрати теми

Об’єднаний звіт з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Об’єднаний звіт з ПДФО та ЄСВ вражає кількістю інформації, яку в ньому потрібно відображати. Проте очі бояться, а руки роблять, а точніше, заповнюють цього монстра, бо триває період звітування. Допомогти вам сформувати цей звіт без помилок — ціль цього тематичного номера «Податки & бухоблік». Почнемо розмову з загальних питань, а далі на прикладах розберемо нюанси відображення різних виплат в додатках до цього звіту.

Форма звітності

Об’єднаний звіт з ПДФО та ЄСВ має назву Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Податковий розрахунок, Розрахунок). Його форма та порядок заповнення (далі — Порядок № 4) затверджені наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4.

Складається Податковий розрахунок безпосередньо з самого Розрахунку та 6 додатків до нього. Звичайні роботодавці та резиденти Дія Сіті зазвичай мають справу лише з трьома з шести додатків, а саме з:

— додатком 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» (Д1);

— додатком 4ДФ «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (4ДФ);

— додатком 5 «Відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби» (Д5).

Водночас якщо у роботодавця є працівники, за якими формується спецстаж, то він також складає та подає разом з Податковим розрахунком додаток 6 «Відомості про наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства» (Д6).

Інші додатки звичайні роботодавці не формують.

Строки та способи подання

Строки. Податковий розрахунок подаємо протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Так-так, незважаючи на всі балачки законотворців та наявність декількох законопроєктів, звітним періодом наразі все ще є квартал.

За IV квартал 2023 року Розрахунок подаємо не пізніше 9 лютого 2024 року

На майбутнє. Якщо останній день строку подання Податкового розрахунку припадає на вихідний або святковий день, останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 1 розд. ІІ Порядку № 4).

Способи. Розрахунок подаємо (на вибір) — або засобами електронного зв’язку в електронній формі з накладанням електронного підпису, або на паперовому носії разом з електронною формою на електронному носії інформації.

Проте якщо у вас кількість рядків у додатках до Податкового розрахунку не перевищує п’яти, то маєте можливість скласти Розрахунок тільки на папері. А ще, щоб не ходити самому до податкової, паперовий Розрахунок можна надіслати податківцям поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку його подання.

Місце подання

Платники податків подають Розрахунок до податкових органів за основним місцем обліку. Це визначено п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464) та п. 3 розд. ІІ Порядку № 4.

У підприємства є відокремлений підрозділ, що не уповноважений нараховувати/сплачувати податки до бюджету, не має окремого балансу та самостійно не веде розрахунки із застрахованими особами й не сплачує ЄСВ (далі — неуповноважений підрозділ)? Тоді Розрахунок за такий підрозділ подає головне підприємство до податкового органу за своїм основним місцем обліку (п.п. «б» п. 176.2 ПКУ та п. 3 розд. ІІ Порядку № 4). При цьому за найманих працівників такого неуповноваженого підрозділу головне підприємство звітуватиме щодо:

— ЄСВ, трудових відносин і спецстажу (додатки Д1, Д5, Д6 відповідно) у складі свого Податкового розрахунку;

— ПДФО та ВЗ, формуючи окремий Розрахунок з 4ДФ на неуповноважений підрозділ. Такий Податковий розрахунок за підрозділ головне підприємство подає до податкового органу за своїм основним місцем обліку.

Великий платник податків (ВПП), який протягом бюджетного року включений до Реєстру великих платників податків, Розрахунок подає за новим (основним) місцем обліку (103.25 БЗ).

За наявності неуповноваженого відокремленого підрозділу ВПП подає за такий підрозділ Податковий розрахунок до міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП за основним місцем обліку.

Зверніть увагу на те, що податківці до неуповноважених підрозділів відносять також структурні підрозділи (цехи, склади, кіоски, магазини тощо), які розташовані окремо (не за місцезнаходженням підприємства) та у яких працюють наймані працівники такого підприємства. Якщо ви погоджуєтесь з податківцями та сплачуєте ПДФО з доходів таких найманих працівників з урахуванням місцезнаходження підрозділу, де вони працюють, то й звітуєте за такий підрозділ, як за відокремлений (103.25 БЗ).

Окремо зупинимося на ситуації, коли платник податків не має відокремлених підрозділів, проте виплачує фізособам доходи (1) за здавання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв) та/або (2) від продажу електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії генеруючими установками, місцезнаходженням (розташуванням) яких є територія адміністративно-територіальної одиниці, інша ніж основне місце обліку. Незалежно від сплати ПДФО, такі податкові агенти звітують із зазначених доходів у складі свого 4ДФ, якщо не мають найманих працівників, які працюють за місцезнаходженням (розташуванням) зазначених об’єктів.

У разі зміни місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району, Податковий розрахунок подаємо до контролюючого органу за новим місцезнаходженням

Зміна місцезнаходження неуповноваженим підрозділом, не спричинить змін у поданні Розрахунку. Адже він подається головним підприємством до контролюючого органу за своїм основним місцем обліку.

Якщо платник податків протягом звітного кварталу не нараховував / не виплачував доходи фізособам та не мав трудових (цивільно-правових) відносин з фізособами, то він за такий квартал Податковий розрахунок не формує й не подає.

Детально заповнення Податкового розрахунку розглянемо в наступних статтях цього номера «Податки & бухоблік».

Висновки

  • Звичайні роботодавці та резиденти Дія Сіті подають Податковий розрахунок, до складу якого можуть входити додатки Д1, 4ДФ, Д5 та Д6.
  • Строк подання Расчета — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.
  • Платники податків подають Розрахунок до податкових органів за основним місцем обліку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі