Теми статей
Обрати теми

Доступні кредити за програмою «5-7-9»: що в обліку?

Казанова Марина, податковий експерт
ТОВ отримало кредит за програмою «5-7-9». Як відображати в обліку компенсацію державою відсотків за кредитом? Якщо відсотки нараховано, але компенсовано Фондом з затримкою — на яку дату в цьому випадку визнавати дохід за відшкодованими відсотками? Якщо за програмою відсотки нараховуються за ставкою 0 % (відсотки банку взагалі не сплачуються): чи потрібно в такому разі в обліку відображати такі відсотки та їх відшкодування (компенсацію)?

Про «5-7-9»

Суть програми доступних кредитів «5-7-9» полягає в тому, що суб’єкт господарювання (СГ) сплачує відсотки за кредит за зниженою (5-7-9 % або іноді навіть 0 %) ставкою. Цю ставку називають компенсаційною. А держава в особі Фонду розвитку підприємництва компенсує банку різницю між базовою та компенсаційною ставкою. За компенсаційною (зниженою) ставкою кредит сплачується, якщо СГ не порушує умови кредитування.

Хто саме може отримати кредити за цією програмою та за виконання яких умов, урегульовано Порядком № 28*. На цьому питанні ми зупинятися не будемо, а розглянемо саме особливості обліку отриманих у рамках цієї програми кредитів. Основне питання, яке виникає у СГ у зв’язку з отриманням кредитів за програмою «5-7-9»: як обліковувати в такому разі відсотки за кредитом і компенсацію Фондом частини відсотків?

* Постанова КМУ «Про надання фінансової державної підтримки» від 24.01.2020 № 28.

При цьому зазначимо, що є два різновиди кредитів у рамках програми «5-7-9»:

на інвестиційні цілі — зокрема, на придбання основних засобів (ОЗ) та або їх модернізацію; придбання нежитлового приміщення/земельної ділянки; здійснення будівництва, реконструкції, ремонту у нежитлових приміщеннях, в яких суб’єкт підприємництва провадить основну господарську діяльність; придбання об’єктів прав інтелектуальної власності.

При цьому кредитні кошти зараховуються банком одразу на рахунок контрагента, який здійснює продаж, постачання товарів, надає послуги або виконує роботи (п. 15 Порядку № 28);

на фінансування оборотного капіталу — на придбання сировини і матеріалів, оплату товарів і послуг, виплату заробітної плати, сплату податків, інші поточні потреби, пов’язані з господарською діяльністю.

Також Порядок № 28 передбачає надання підтримки суб’єктам підприємництва за договорами фінансового лізингу, яка полягає у вигляді часткової компенсації Фондом винагороди за договорами фінансового лізингу, укладеними уповноваженими банками або уповноваженими лізингодавцями із суб’єктами підприємництва (далі — компенсація винагороди).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі