№6

Податки & бухоблік, січень, 2024/№ 6 Інші номери журналу ›
  • Списки персонального військового обліку: 2023/2024 Особа, відповідальна за ведення військового обліку на підприємстві, постійно працює зі Списками персонального військового обліку: формує їх, звіряє відомості зі Списків із записами у військово-облікових документах працівників, а ще готує такі Списки на підпис керівнику щороку до 25 січня. Тож саме час пригадати, як працювати зі Списками.
  • Декларація платника єдиного податку — юрособи за 2023 рік Наближаються строки подання декларації з єдиного податку (ЄП) за підсумками роботи 2023 року для підприємств-єдиноподатників. Звітують такі єдиноподатники у квартальні строки. У статті нагадаємо особливості подання та заповнення декларації платника ЄП — юрособи.
  • Не врахували «пропорційність» ЄП-ліміту і перевищили його: як тепер діяти? Платник єдиного податку групи 3 ставка 5 % у I кварталі 2023 працював на звичайному ЄП (дохід склав — 2 млн грн). Потім перейшов на спецЄП. З 01.08.2023 повернувся на звичайний ЄП (обсяг доходу за період з 01.08.2023 по 30.09.2023 склав 1,5 млн грн; за період з 01.10.2023 по 31.12.2023 — 2,4 млн грн). Загальний обсяг доходу, отриманого на звичайному ЄП, склав 5,9 млн. Але не врахували, що ліміт ЄП-доходу розраховується пропорційно місяцям, в яких не працювали на спецЄП. Отже, виходить, ліміт доходу перевищено. Як тепер діяти?
  • Повернення переплати з бюджету Іноді платники переплачують податки. Це може статися через помилку в оплаті або коли подається уточнююча декларація, яка зменшує раніше нараховані зобов’язання. Незалежно від причини виникнення переплати, її можна повернути. Детальніше про цей процес читайте у статті.
  • Доступні кредити за програмою «5-7-9»: що в обліку? ТОВ отримало кредит за програмою «5-7-9». Як відображати в обліку компенсацію державою відсотків за кредитом? Якщо відсотки нараховано, але компенсовано Фондом з затримкою — на яку дату в цьому випадку визнавати дохід за відшкодованими відсотками? Якщо за програмою відсотки нараховуються за ставкою 0 % (відсотки банку взагалі не сплачуються): чи потрібно в такому разі в обліку відображати такі відсотки та їх відшкодування (компенсацію)?
  • ФОП не сплачував ЄСВ «за себе» — ЄСВ-додаток з декларацією за 2023 рік подавати не треба За матеріалами категорії 107.01* та категорії 201.06** Бази знань
  • Місцева пільга з податку на нерухомість для киян очима ДПСУ Майже через пів року з того моменту, коли ця пільга запрацювала, головні фіскали звернули на неї свою увагу (див. роз’яснення ДПСУ від 19.12.2023*). На щастя, пільгою можна скористатися й заднім числом починаючи з 18.07.2023. Тому вважати це роз’яснення зовсім марним не можна. Давайте поглянемо, який із нього зиск може бути киянам — власникам нерухомості.
  • Мікропідприємство розпочинає створювати резерв відпусток Мікропідприємство вирішило створювати резерв відпусток з 01.01.2024. Куди відносити у 2024 році витрати на відпустки, що зароблені станом на 31.12.2023: на поточні витрати (рахунки 91, 92, 93) чи на субрахунок 442? Зараз з’ясуємо!
  • Повернення коштів фізособам-покупцям: відображення в 4ДФ ФОП займається продажем одягу фізичним особам через мережу Інтернет. Бувають випадки, коли покупці відмовляються від покупки і повертають товар. У свою чергу, підприємець повертає таким покупцям кошти, сплачені ними раніше. Чи потрібно відображати ці кошти у 4ДФ?
  • Неналежне маркування РЕС, тютюнових та алкоголю: наслідки Нещодавно в категорії 114.09 БЗ з’явилась консультація* щодо відповідальності за зберігання, транспортування, продаж РЕС (рідини, що використовуються в електронних сигаретах), немаркованих (неналежно маркованих) акцизними марками. Низка нюансів, пов’язаних із цими штрафами/порушеннями щодо РЕС, а також і щодо тютюнових виробів та алкоголю, здались нам цікавими. І ми вирішили поділитись цим із читачами.
  • Дія Сіті: гіг-контракт та трудовий договір в одному місяці За матеріалами підкатегорії 201.04.01 Бази знань*
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі