Теми статей
Обрати теми

Що можна не сплачувати платникам сільгоспЄП у 2024 році

Децюра Сергій, податковий експерт
Якщо сільгосптоваровиробник буде працювати на сільгоспЄП протягом 2024 року, то він точно може розраховувати на чималий обсяг послаблень зі сплати різних податків і зборів, які дає сам факт обрання сільгоспЄП. Крім усього цього, через дію воєнного стану (ВС) аграрій отримає ще і деякі воєнні послаблення. Щоб було зрозуміло, які послаблення у сплаті податків і зборів отримає особа, що стане платником сільгоспЄП, поговоримо далі.

Послаблення для всіх платників сільгоспЄП

Сам факт того, що аграрій носитиме горде ім’я — платник сільгоспЄП, приносить йому чимало звільнень від сплати низки податків і зборів. Перелік цих гарантованих звільнень наведено як у п. 297.1 ПКУ, так і в інших нормах ПКУ. Пригадаємо всі послаблення, на які можуть розраховувати тільки платники сільгоспЄП.

Податок на прибуток. Як тільки аграрій став платником сільгоспЄП, так одразу він отримує звільнення від сплати податку на прибуток.

Але в певних випадках все одно податок на прибуток навіть платникам сільгоспЄП платити доведеться. Мова йде про випадки, коли платник сільгоспЄП (п.п. 1 п. 297.1 ПКУ):

1) здійснює виплату доходів нерезиденту — юрособі або уповноваженій ним особі (крім постійного представництва на території України) із джерелом їх походження з України (п. 297.5 ПКУ). Мова йде про те, що навіть платнику сільгоспЄП доводиться при виплаті доходів нерезиденту сплатити з таких доходів податок на репатріацію.

Виняток становить тільки виплата нерезидентам деяких видів доходів, які прирівняні до дивідендів. Мова про доходи, прирівняні до дивідендів, перелічені в абзацах четвертому — шостому п.п. 14.1.49 ПКУ (конструктивні дивіденди).

Це твердження стосується як юросіб, так і ФОП — платників сільгоспЄП.

Крім того, пам’ятайте: податок на репатріацію не утримують з доходів, що виплачуються нерезидентам-фізособам. Їх доходи оподатковують ПДФО згідно з п. 170.10 ПКУ;

2) визнається контролюючою особою над контрольованими іноземними компаніями (КІК). Хто вважається контролюючою компанією, а хто є КІК, прописано у ст. 392 ПКУ.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі