№9

Податки & бухоблік, січень, 2024/№ 9 Інші номери журналу ›
  • Хто може перебувати у лавах сільгоспЄП групи 4 у 2024 році Щороку сільськогосподарські товаровиробники (як юрособи, так і ФОП), які бажають працювати на спрощеній системі оподаткування, а саме у групі 4 єдиного податку (ЄП), не лише повинні дотримуватися певних вимог, але й мають проінформувати податківців про таке своє рішення. Повідомляти про це фіскалів повинні як старожили ЄП-групи 4 — аби продовжити роботу на сільгоспЄП, так і новачки — ті, хто планує набути статусу платника сільгоспЄП. На що звернути увагу сільгоспникам, які підтверджують або обирають сільгоспЄП на 2024 рік, розповімо у цьому тематичному номері. А розпочнемо з того, хто має право у 2024 році бути платником сільгоспЄП.
  • Що можна не сплачувати платникам сільгоспЄП у 2024 році Якщо сільгосптоваровиробник буде працювати на сільгоспЄП протягом 2024 року, то він точно може розраховувати на чималий обсяг послаблень зі сплати різних податків і зборів, які дає сам факт обрання сільгоспЄП. Крім усього цього, через дію воєнного стану (ВС) аграрій отримає ще і деякі воєнні послаблення. Щоб було зрозуміло, які послаблення у сплаті податків і зборів отримає особа, що стане платником сільгоспЄП, поговоримо далі.
  • Бухоблікові послаблення та фінзвітність для аграріїв на сільгоспЄП Сільгосптоваровиробники — юридичні особи, які працюють на єдиному податку (ЄП) у групі 4, зобов’язані вести бухгалтерський облік і подавати фінансову звітність нарівні з усіма іншими підприємствами. Чи передбачені якісь особливості ведення бухобліку для таких аграріїв? Яку фінзвітність сільгоспЄПешники повинні складати, кому і коли подавати? Давайте з цим розберемося.
  • Сплата ЄСВ членами фермерського господарства за 2023 рік Багато фермерських господарств обирають сільгоспЄП. Враховуючи це, настав час поговорити про те, як члени таких фермерських господарств мають сплачувати ЄСВ. А особливості там є. Адже такі особи визначені законодавством як окрема група платників ЄСВ. А правила обчислення бази ЄСВ, його нарахування та сплати, а також подання звітності з ЄСВ мають певні особливості.
  • Розраховуємо сільгоспЄП Ось і знову настав час аграріям, як юрособам, так і ФОП, підтверджувати свій особливий статус платника сільгоспЄП на поточний рік. Для цього їм слід розрахувати річну суму податку і показати її в податковій звітності. У цій статті розглянемо, які вихідні дані необхідні для розрахунку і де їх можна взяти.
  • Як задекларувати сільгоспЄП на 2024 рік Про правила розрахунку податкових зобов’язань із сільгоспЄП ми розповіли в статті «Розраховуємо сільгоспЄП» // «Податки & бухоблік», 2024, № 9. Наступний крок — розрахований податок слід відобразити в податковій звітності. Це потрібно ще й для того, аби з початку 2024 року стати платником сільгоспЄП чи підтвердити такий статус, набутий раніше. З чого складається ця звітність, коли й куди її подають і як правильно заповнюють, розповімо в цій статті.
  • ЄСВ-звітність підприємця на сільгоспЄП ФОП-єдиноподатники групи 4 у загальному випадку є платниками ЄСВ «за себе». Відповідно вони мають відзвітувати за цим внеском. Причому, на відміну від звітності з єдиного податку, ЄСВ-звітність вони подають за попередній 2023 рік. За якою формою її слід скласти і як правильно заповнити, ви дізнаєтесь із цієї статті.
  • Аграрій — платник сільгоспЄП і мінімальне податкове зобов’язання Аграрій — платник сільгоспЄП має справу із сільгоспугіддями. А отже, він має рахувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Про те, коли йому слід зробити таке нарахування і на що слід звернути увагу, поговоримо далі.
  • Зміна площ протягом звітного року: як передекларуватися платнику сільгоспЄП Ця стаття тематичного номера — з прицілом на майбутнє. Вона знадобиться вам уже після того, як ви задекларуєте сільгоспЄП на поточний рік і отримаєте/підтвердите свій статус платника цього податку. Справа в тому, що коли право власності (користування) земельними ділянками буде набуто або припинено посеред року, доведеться перерахувати сільгоспЄП і відобразити такий перерахунок у звітності. Як це зробити? Розповідаємо.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі