Теми статей
Обрати теми

Працівник змінив прізвище, ім’я чи по батькові: як діяти кадровику

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Найчастіше зміна прізвища відбувається у зв’язку з укладенням чи розірванням шлюбу. Також можлива заміна прізвища на більш милозвучне або ж виправлення русифікованого прізвища на питомо український варіант. Фізична особа має право змінити навіть власне ім’я чи по батькові. Якщо у вашого працівника сталися подібні зміни, ця стаття стане вам у пригоді.

Ім’я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові (далі — П. І. Б.), якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить (ст. 28 ЦКУ).

Особа, яка досягла 16 років, має право на власний розсуд змінити складові свого імені. Також прізвище фізичної особи може бути змінено у разі реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу або визнання його недійсним (див. ст. 295 ЦКУ). Звісно, такі зміни мають бути належним чином підтверджені відповідним свідоцтвом (див. Правила державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджені наказом Мін’юсту від 18.10.2000 № 52/5).

Зауважте, що зміна П. І. Б. фізичною особою не тягне за собою припинення або зміни його громадянських, трудових прав та обов’язків, які були отримані ним під колишнім ім’ям. Водночас особі треба оновити:

паспорт громадянина України та паспорт громадянина України для виїзду за кордон (за наявності);

документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (далі — реєстраційний номер), якщо працівник не відмовився від його використання;

військовий квиток (за наявності).

Щодо реєстраційного номера, то після зміни паспорта особа повинна проінформувати про це податкову. Сам реєстраційний номер не зміниться. Разом з тим у довідці про його надання податкова зазначить нові П. І. Б.

Якщо особа відмовляється від реєстраційного номера через релігійні переконання та отримує паспорт громадянина України у формі картки зі словом «відмова», то про зміну паспорта їй також слід повідомити податкову (див. роз’яснення Головного управління ДПС у Запорізькій області від 04.10.2023).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі