Теми статей
Обрати теми

Податкова знижка — 2023

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Що таке податкова знижка? Що вона дає? Хто може нею скористатися? Що формує податкову знижку? Чи є сенс витрачати час на її декларування? Відповіді на ці запитання ви знайдете нижче в статті.

Як працює знижка?

Що таке податкова знижка та що вона дає? Податкова знижка — це механізм, передбачений ПКУ, який дозволяє за наслідками звітного податкового року повернути з бюджету частину коштів, що були сплачені з доходу фізособи як ПДФО.

Як працює податкова знижка? Якщо коротко, то фізособа декларує певні витрати, дозволені до включення в податкову знижку. Ці витрати зменшують річну суму оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати (за мінусом податкової соціальної пільги у разі її наявності), а в окремих випадках і дивідендів (див. пп. 14.1.170 та 166.3 ПКУ). Зменшується оподатковуваний дохід — зменшується й сума ПДФО, яка підлягає сплаті з нього. Різницю між фактично сплаченим ПДФО та сумою ПДФО, що визначена з урахуванням знижки, повертають фізособі.

Вам цікава податкова знижка? Тоді вивчаємо вимоги до фізосіб та витрат, які вони можуть включити до складу податкової знижки.

Вимоги до фізосіб та дозволені витрати

У питаннях податкової знижки головує ст. 166 ПКУ.

Хто може скористатися? Податковою знижкою може скористатися фізособа, щодо якої одночасно спрацьовують наступні три вимоги. Вона:

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі