Теми статей
Обрати теми

Якщо продав (обміняв) щось рухоме чи нерухоме: декларуємо дохід

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Ви продали квартиру чи машину або інше рухоме/нерухоме майно й не знаєте, чи потрібно декларувати доходи за таким правочином? За яких умов з’являється цей обов’язок? А якщо потрібно декларувати, то як правильно внести відомості про отримані доходи до декларації? Відповіді на перелічені запитання ви знайдете в цій статті.

Продаж (обмін) нерухомого

Продаж. Дохід від продажу об’єкта нерухомості, неподільного об’єкта незавершеного будівництва / майбутнього об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче:

— оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої модулем електронного визначення оціночної вартості Єдиної бази даних звітів про оцінку, або

— ринкової вартості такого об’єкта, визначеної суб’єктом оціночної діяльності (оцінювачем) та зазначеної у звіті про оцінку, зареєстрованому в Єдиній базі даних звітів про оцінку.

Це вимога п. 172.3 ПКУ. При цьому під продажем розуміється будь-який перехід права власності або будь-яких інших аналогічних прав на об’єкти нерухомості, неподільний об’єкт незавершеного будівництва / майбутній об’єкт нерухомості, подільний об’єкт незавершеного будівництва, крім їх успадкування та дарування (п. 172.8 ПКУ).

Порядок оподаткування доходу від продажу об’єктів нерухомості, майбутнього об’єкта нерухомості, об’єктів незавершеного будівництва фізособою-резидентом (крім операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті) наведемо в табл. 1.

Таблиця 1. Оподаткування операцій з продажу нерухомості, майбутнього об’єкта нерухомості, об’єктів незавершеного будівництва фізособою-резидентом

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі