Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

Податків поменшає

Мінфін підготував законопроект, відповідно до якого пропонується скасувати 10 податків, зменшити розмір збору з купівлі-продажу валюти з 0,5 до 0,2 %, а також перекласти частину відрахувань до Пенсійного фонду з юридичних осіб на фізичних осіб з одночасним збільшенням заробітної плати на відповідну суму. Крім того, Мінфін пропонує знизити податкове навантаження на фонд оплати праці та скасувати зайву звітність щодо підприємств.

 

Право на податковий кредит за валютним іпотечним кредитом

У листі від 13.06.2008 р. № 12187/7/17-0717 ДПАУ визнала право платників податків на податковий кредит за іпотечним кредитом в іноземній валюті. Тому ті громадяни, які не подавали декларацію про доходи за 2007 рік і мають право на податковий кредит щодо процентів за іпотечним кредитом в іноземній валюті, сплачених у 2007 році, можуть скористатися таким правом і подати декларацію протягом поточного року.

У цьому ж листі ДПАУ звертає увагу: якщо платник податків не скористався правом на нарахування податкового кредиту за результатами звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.

 

Укладення договору про повну матеріальну відповідальність

Мінпраці в листі від 27.05.2008 р. № 146/06/186-88 нагадало, що договір про повну матеріальну відповідальність може укладатися підприємством, установою, організацією з працівниками старше вісімнадцяти років, які обіймають посаду або виконують роботи, безпосередньо пов'язані зі зберіганням, обробкою, продажем, перевезенням чи іншим застосуванням цінностей, що ним передаються. Перелік таких посад і робіт затверджено постановою Держкомітету Радміну СРСР з праці та соціальних питань і Секретаріату ВЦРПС від 28.12.77 р. № 447/24, що діє і сьогодні.

Як зазначає Мінпраці, передумовою укладення договору є одночасне виконання двох умов: обіймана працівником посада має відповідати зазначеному Переліку, і трудові обов'язки працівника повинні бути пов'язані з цінностями. Наявність лише однієї з цих умов не дає підстав для укладення договору. Також слід звернути увагу, що працівники не звільняються від матеріальної відповідальності в повному розмірі шкоди, заподіяної з їх вини при отриманні майна під звіт або за разовою довіреністю.

 

Підприємці мають право на отримання «дитячої» допомоги

У листі від 19.05.2008 р. № 1220/5/123-08 Мінпраці зазначає, що для отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку приватному підприємцю необхідно підтвердити факт того, що він не здійснює підприємницьку діяльність. Для цього він має подати органам праці та соціального захисту довідку, видану органами державної податкової служби, про те, що підприємницька діяльність не ведеться.

Як повідомляє ДПАУ в листі від 17.06.2008 р. № 2193/7/17-0417, податковий орган може видати довідку про доходи на підставі інформації, зазначеної в декларації чи звіті фізичної особи — підприємця. Якщо у звітності приватного підприємця проставлено прокреслення, саме це свідчитиме, що підприємницька діяльність приватним підприємцем не ведеться.

Слід також ураховувати: якщо підприємець, який одержує допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, почне здійснювати свою підприємницьку діяльність, то виплата йому допомоги припиняється з місяця, наступного за місяцем, в якому було відновлено підприємницьку діяльність.

Крім того, Мінпраці в зазначеному листі звертає увагу, що підприємець не може працювати на умовах неповного робочого часу, як працюючі особи, зберігши при цьому право на допомогу по догляду за дитиною.

 

Легковий автомобіль до статутного фонду: сплачуємо збір до ПФУ

Пенсійний фонд України в листі від 13.05.2008 р. № 8158/03-20 доходить висновку, що при передачі легкового автомобіля у власність юридичної особи як внеску до статутного фонду збір на обов'язкове державне пенсійне страхування сплачується на загальних підставах. Нагадаємо, що платниками такого збору є підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі шляхом купівлі, міни, дарування (безоплатної передачі), успадкування та з інших підстав, передбачених законодавством.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі