Теми статей
Обрати теми

Оплата путівок

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата путівок

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівнику виділено санаторно-курортну путівку за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, 20 % вартості путівки оплачує працівник.

Чи можна здійснювати оплату частини вартості такої путівки шляхом утримання відповідної суми із заробітної плати працівника за його заявою? В які строки підприємство має перерахувати часткову суму оплати за путівку Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності?

(м. Харків)

 

Основним документом, що регламентує порядок розподілу, видачі, обліку путівок на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів Фонду «непрацездатності» (далі — Фонд), є

Інструкція про порядок забезпечення застрахованих осіб та членів їх сімей путівками на санаторно-курортне лікування, що придбані за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджена постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 02.06.2005 р. № 55 (далі — Інструкція № 55).

Підпункт 4.13 Інструкції № 55

чітко застерігає шляхи (порядок) погашення часткової оплати за путівку працівником. Так, часткова оплата вартості путівки в санаторій уноситься:

1)

до каси страхувальника за місцем роботи застрахованої особи (з подальшим перерахуванням на рахунок Фонду);

2) за відсутності каси —

через установу банку на рахунок органу Фонду за місцем реєстрації страхувальника.

Прийняття часткової оплати вартості путівки оформляється

прибутковим касовим ордером (для установи банку — квитанцією), що видається одержувачу путівки.

За відсутності прибуткового

касового ордера чи квитанції про часткову оплату вартості путівки застрахованій особі путівка не видається (п.п. 4.14 Інструкції № 55).

Тому путівку

не можна оплатити шляхом утримання відповідних сум із заробітної плати за заявою працівника. Також путівку не можна видати в рахунок заборгованості щодо заробітної плати.

Якщо працівник не може сплатити відразу всю суму за путівку, підприємство може видати йому грошові кошти у вигляді безпроцентної позики (згідно з діючим на підприємстві положенням про надання безпроцентної позики працівникам). Працівник негайно внесе кошти в рахунок плати за путівку, і тоді вже повернення позики здійснюватиметься шляхом щомісячного внесення працівником коштів до каси підприємства або через щомісячні відрахування коштів із заробітної плати працівника в розмірах, визначених на підставі умов договору.

При цьому слід ураховувати строки, в які має бути здійснено такі дії, оскільки путівка до санаторно-курортного закладу (крім путівок до реабілітаційних відділень) видається, як правило,

за два тижні до початку терміну заїзду (п.п. 4.15 Інструкції № 55).

Нагадаємо, що персональну відповідальність за порушення положень

Інструкції № 55 несуть страхувальники в особі власника чи уповноваженого ним органу згідно з чинним законодавством (п.п. 6.4 Інструкції № 55).

Щодо строків перерахування грошових коштів (часткової оплати) за путівку Фонду слід зауважити, що

Інструкція № 55 їх чітко не встановлює. На практиці таке перерахування часто здійснюється відразу ж після надходження коштів до каси від працівника.

Водночас, як роз’яснюють фахівці Фонду, слід керуватися загальними строками, установленими

Інструкцією про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду, затвердженою постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 26.06.2001 р. № 16 (далі — Інструкція № 16).

Так,

п.п. 3.3 Інструкції № 16 указує, що страхувальниками, крім страхових внесків, зараховуються до Фонду і відображаються у звіті Ф4-ФСС з ТВП суми, отримані ними в установленому порядку від працівників у вигляді часткової оплати вартості за видані путівки, придбані за рахунок коштів Фонду. При цьому сплаті (перерахуванню) до Фонду підлягає різниця коштів між нарахованими страховими внесками, а також зарахованими сумами до бюджету Фонду, у тому числі у вигляді часткової оплати вартості за видані путівки, та витратами, пов’язаними з наданням матеріального забезпечення і соціальних послуг застрахованим особам (п.п. 4.3 Інструкції № 16).

Перерахування коштів на рахунки Фонду страхувальниками-роботодавцями здійснюється одночасно з отриманням коштів на оплату праці в установах банків. У разі виплати заробітної плати за першу половину чи іншу частину місяця кошти має бути перераховано Фонду не пізніше дня, установленого для виплати заробітної плати за другу половину місяця (п.п. 4.4 Інструкції № 16).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі