Теми статей
Обрати теми

Оплата праці працівників освіти. Надбавка за вислугу років працівникам з погодинною оплатою праці

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата праці працівників освіти

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Надбавка за вислугу років працівникам з погодинною оплатою праці

 

Чи має право навчальний заклад виплачувати надбавку до посадового окладу за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам, оплата праці яких здійснюється погодинно?

(м. Свердловськ)

 

Відповідно до абзацу 9 частини 1 статті 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII держава гарантує педагогічним і науково-педагогічним працівникам виплату надбавок за вислугу років щомісячно у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи.

Порядок виплати цієї надбавки затверджено постановою Кабінету Міністрів України «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» від 31.01.2001 р. № 78.

Дія цього порядку, а відповідно і здійснення виплати надбавки за вислугу років, поширюється на працівників, які займають посади згідно з переліком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963 і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів і установ освіти.

Жодних обмежень у виплаті надбавки за вислугу років педагогічним працівникам, яким проводиться погодинна оплата праці, зазначеними нормативними документами не передбачено. А отже, такі педагогічні працівники також мають право на отримання надбавки за вислугу років.

 

Проходження атестації пенсіонерами та сумісниками

 

Чи повинні пенсіонери, які працюють на посадах педагогічних працівників, а також особи, які працюють у навчальних закладах за сумісництвом, постійно проходити атестацію? Якщо так, то навіщо?

(м. Прилуки, Чернігівська обл.)

 

Відповідно до статті 54 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII усі педагогічні працівники з вищою освітою, у тому числі вчителі та викладачі всіх спеціальностей, підлягають атестації.

За результатами атестації визначаються відповідність працівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, присвоюються категорії, педагогічні звання та відповідний посадовий оклад (ставка заробітної плати) у межах схеми тарифних розрядів та посадових окладів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Атестація педагогічних працівників здійснюється згідно з Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників України, затвердженим наказом Міністерства освіти України від 20.08.93 р. № 310. Відповідно до розділу II зазначеного Типового положення атестації на загальних підставах підлягають усі педагогічні працівники, незалежно від розміру їх педагогічного навантаження, у тому числі:

працюючі пенсіонери, навіть ті, які працюють на умовах строкового договору;

— педагоги, для яких навчальний заклад не є основним місцем роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі