Теми статей
Обрати теми

Щодо довідки про середню заробітну плату для розрахунку виплати допомоги по безробіттю

Редакція ОП
Лист від 02.10.2008 р. №

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ЦЕНТР ЗАЙНЯТОСТІ

Щодо довідки про середню заробітну плату для розрахунку виплати допомоги по безробіттю

Лист від 02.10.2008 р. № ДЦ-06-6049/0/6-08

 

На <...> звернення про надання роз’яснення щодо форми, за якою слід підтверджувати дані довідки про середню заробітну плату, повідомляємо.

Статтею 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» передбачено обов’язки роботодавця щодо надання виконавчій дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття відомостей про прийняття на роботу працівників, їх заробітну плату та сплату страхових внесків, а також його відповідальність за вчинення ним будь-яких дій, що можуть у подальшому зашкодити застрахованій особі реалізувати своє право на забезпечення та отримання соціальних послуг відповідно до цього Закону.

Розслідування страхових випадків — це перевірка робочими органами виконавчих дирекцій фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування обґрунтованості видачі довідок про середню заробітну плату, достовірність зазначених у них відомостей шляхом звіряння даних, зазначених у довідках, з відомостями про нараховану заробітну плату на підприємствах, в установах чи організаціях або з базою даних персоніфікованого обліку застрахованих осіб Пенсійного фонду та базою даних ДПА відповідно до пункту 26 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Враховуючи, що для розрахунків виплати допомоги по безробіттю необхідні

не тільки дані про середню заробітну плату, а і про страховий стаж, умови та час звільнення, тому в кожному конкретному випадку по кожному безробітному окремо проводяться перевірки тих даних, які викликають сумніви і потребують перевірки.

В зв’язку з цим

конкретна форма запиту — підтвердження чинним законодавством не передбачена .

 

Заступник директора М. Аглоткова

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Запити-підтвердження центрів зайнятості не мають єдиної форми

 

Як відомо, для надання особі статусу безробітного та призначення їй матеріального забезпечення на випадок безробіття необхідна довідка про середню заробітну плату звільненого працівника. Така довідка надається роботодавцем центру зайнятості. При цьому центри зайнятості мають право здійснювати перевірку достовірності даних, зазначених у цій довідці. Із цією метою центри зайнятості направляють на адресу підприємств запит-підтвердження. Як виявляється на практиці, форми запиту в більшості випадків різні, а зазначені в цих формах дані, що вимагаються для перевірки, стосуються не тільки отриманих працівниками доходів.

У листі, що коментується, Державний центр зайнятості, відповідає на запитання: чи передбачено єдину форму запиту, за яким слід підтверджувати дані довідки про середню заробітну плату, та які дані слід відображати в цій формі?

Як зазначає відомство, робочим органам виконавчих дирекцій фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування надано право проводити розслідування страхових випадків. До розслідування таких випадків відносяться не тільки перевірки обґрунтованості видачі довідок про середню заробітну плату, а й перевірки достовірності зазначених у таких довідках відомостей шляхом звірки їх даних з відомостями про нараховану заробітну плату на підприємствах, в установах чи організаціях або з базою даних персоніфікованого обліку застрахованих осіб Пенсійного фонду та базою даних ДПА.

При цьому Державний центр зайнятості наголошує, що для розрахунку допомоги по безробіттю необхідні дані не тільки про середню заробітну плату, а й про страховий стаж, умови та час звільнення працівника. У зв’язку з цим у кожному конкретному випадку щодо кожного безробітного проводяться перевірки окремих даних, а тому запит-підтвердження не має єдиної форми.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі