Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

АНТИКРИЗОВІ ЗАХОДИ

31 жовтня 2008 року прийнято Закон України «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідками фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» № 639-VI. Закон спрямовано на мінімізацію можливих збитків для економіки та фінансової системи України від фінансової кризи.

Зокрема, ст. 5 р. III Прикінцевих положень цього Закону передбачено, що

розміри прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати змінюються згідно з індексом інфляції (індексом споживчих цін).

Нагадаємо, що з 1 жовтня 2008 року прожитковий мінімум на працездатну особу становить 669 грн., а мінімальна зарплата з цієї ж дати — 545 грн. При цьому з 1 грудня 2008 року передбачалося підвищення мінімальної заробітної плати до рівня 605 грн. Із урахуванням зазначеного положення антикризового Закону цього підвищення, очевидно, не буде. Непрямим підтвердженням цього є прийняття постанови КМУ від 25.10.2008 р. № 939, відповідно до якої для працівників бюджетної сфери, чиї посадові оклади (тарифні ставки) визначаються на основі Єдиної тарифної сітки, з 1 грудня 2008 року чергового підвищення заробітної плати не буде. Фактично розмір посадових окладів (тарифних ставок) заморожено на невизначений строк. (Коментар редакції до постанови КМУ від 25.10.2008 р. № 939 див. на с. 5.)

Можна лише припустити, що у грудні цього року мінімальну заробітну плату буде визначено з урахуванням індексу інфляції за листопад 2008 року. Однак повну ясність до цього питання може внести порядок визначення розміру прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної платні на період дії антикризового закону, який, найімовірніше, буде прийнято найближчим часом.

В основній частині Закон набуде чинності з моменту опублікування.

 

ГРОШОВА ДОПОМОГА ВИПУСКНИКАМ-ПЕДАГОГАМ

Міністерство освіти і науки України наказом від 17.09.2008 р. № 863 затвердило Порядок надання одноразової адресної грошової допомоги деяким категоріям випускників вищих навчальних закладів у 2008 році. Порядок прийнято на виконання постанови КМУ «Про надання одноразової адресної грошової допомоги деяким категоріям випускників вищих навчальних закладів» від 26.09.2006 р. № 1361. Нагадаємо, що цією постановою передбачено виплату одноразової адресної грошової допомоги у п'ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати тим випускникам вищих навчальних закладів, які:

— здобули освіту за напрямками та спеціальностями педагогічного профілю;

— уклали договір про роботу в загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, визначених органами управління освітою, на строк не менше трьох років.

Відповідно до Порядку допомога надається випускникам денної форми навчання, які навчалися за держзамовленням у вищих навчальних закладах III — IV рівнів акредитації державної форми власності.

Кількість випускників, яким буде надано допомогу, установлюється МОН на підставі поданих вищими навчальними закладами списків, погоджених з МОН АРК, управліннями освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій.

Наказ набув чинності 01.11.2008 р.

 

МЕМОРІАЛЬНИЙ ОРДЕР — ДОКУМЕНТ, ЩО ПІДТВЕРДЖУЄ ВИТРАТИ ДЛЯ ПОДАТКОВОГО КРЕДИТУ

У листі від 07.10.2008 р. № 8750/Г/17-0714 ДПАУ звертає увагу на документи, що підтверджують право платника податків на віднесення фактично понесених витрат до складу податкового кредиту. Згідно з п.п. 5.2.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV такими документами є фіскальний або товарний чек, касовий ордер, товарна накладна, інші розрахункові документи або договір, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і визначають суму витрат.

Як зазначає ДПАУ, як розрахунковий документ може виступати також меморіальний ордер банку.

Таким чином, якщо фізична особа оплачує витрати, щодо яких вона претендує на податковий кредит, зі свого поточного рахунка, то документом, що підтверджує оплату, буде меморіальний ордер банку.

 

ОХОРОНА ПРАЦІ

Наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 27.08.2008 р. № 187 затверджено Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам металургійної промисловості. Наказ набув чинності з 12.10.2008 р.

Також Держгірпромнагляд затвердив Правила безпеки праці під час обслуговування спецтранспорту і засобів механізації в аеропортах цивільної авіації (наказ від 16.09.2008 р. № 202, набув чинності 02.11.2008 р.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі