Теми статей
Обрати теми

Оплата за роботу у вихідні дні працівникам з ненормованим робочим днем

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата за роботу у вихідні дні працівникам з ненормованим робочим днем

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Чи необхідно провадити оплату за роботу у вихідні дні працівникам з ненормованим робочим днем?

(м. Суми)

 

Чинне в Україні законодавство розрізняє нормальну, скорочену або ж неповну тривалість робочого часу. Існує також таке поняття «ненормований робочий день».

Ненормований робочий день

— це особливий режим робочого часу, що встановлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу (п. 1 Рекомендацій щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 10.10.97 р. № 7). У разі потреби ця категорія працівників виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу (ця робота не вважається надурочною). Міра праці в цьому випадку визначається не тільки тривалістю робочого часу, але й колом обов’язків і обсягом виконуваних робіт (навантаженням).

Виходячи із зазначеного можна стверджувати, що поняття «ненормований робочий день» стосується тривалості робочого дня.

Отже,

у випадку залучення працівника з ненормованим робочим днем до роботи у вихідний день (згідно з наказом по підприємству) компенсація за роботу в цей день провадиться на загальних підставах відповідно до норм ст. 72 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП): за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі за правилами ст. 107 КЗпП.

Компенсація працівникам за роботу у вихідний день у грошовій формі здійснюється:

— відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;

— працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

— працівникам, які одержують місячні оклади, — у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у вихідний день провадилась у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота провадилась понад місячну норму.

Оплата у зазначених розмірах провадиться за години, фактично відпрацьовані у святковий або неробочий день.

Наведемо умовний

приклад. Працівник з ненормованим робочим днем відпрацював за розпорядженням керівника підприємства понад місячну норму 7 годин у вихідний день у жовтні 2008 року. Місячний оклад зазначеного працівника становить 1700 грн.

Заробітна плата цього працівника за жовтень 2008 року розраховуватиметься таким чином:

1. Необхідно розрахувати годинну ставку працівника. Для цього місячний оклад необхідно розділити на число робочих годин у жовтні 2008 року:

1700 грн. : 184 р. год. = 9,24 грн.

2. Годинну ставку необхідно помножити на 2 і на фактично відпрацьовані у вихідний день години:

9,24 грн. х 2 х 7 год. = 129,36 грн.

3. Заробітна плата за травень становитиме:

1700 грн. + 129,36 грн. = 1829,36 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі