Теми статей
Обрати теми

Виплата премії після звільнення працівника

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Виплата премії після звільнення працівника

 

Марія Колесниченко, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У жовтні 2008 року на підприємстві було нараховано премію за підсумками роботи за серпень 2008 року. До списку премійованих потрапив працівник, який на момент нарахування премії вже не перебував із підприємством у трудових відносинах. Чи сплачуються внески до фондів соціального страхування та податок з доходів фізичних осіб із премії такого працівника за підсумками роботи за серпень?

(м. Ужгород)

 

Далеко не рідкість, коли підприємство виплачує винагороду працівнику, який на момент її нарахування вже не перебуває з ним у трудових відносинах. Однак прийняти рішення про винагороду такого працівника лише півділа, основна робота припадає на знання та досвід бухгалтера. І в багатьох працівників бухгалтерії може виникнути цілком логічне запитання: як же правильно вчинити з податками та внесками в такому разі — утримувати чи ні?

Для відповіді на запитання звернемося до роз’яснень офіційних органів. Але спершу зазначимо, що за загальним правилом нарахування та утримання внесків до соціальних фондів проводиться при одночасному дотриманні таких умов:

1) нараховані виплати включаються до фонду оплати праці згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (базою для обкладення внесками до Пенсійного фонду є також сума оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та сума допомоги по тимчасовій непрацездатності);

2) виплати нараховуються найманому працівнику;

3) виплати обкладаються податком з доходів фізичних осіб.

У разі невиконання однієї з умов виплати, що нараховуються, не обкладаються внесками до соціальних фондів.

У цьому випадку виплата нараховується фізичній особі, яка вже не перебуває у трудових відносинах з підприємством, тому на таку виплату внески до соціальних фондів не нараховуються та не утримуються.

Саме такий висновок зробили фахівці Пенсійного фонду України в листі від 09.10.2008 р. № 17566/03-20 та фахівці Фонду соціального страхування на випадок безробіття в листі від 18.09.2008 р. № ДЦ-03-5743/0/6-08.

Щодо цього питання надав свої роз’яснення і Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Так, у

листі від 16.09.2008 р. № 01-43-1853 зазначається, що з виплат, нарахованих працівнику за час його роботи на підприємстві, сплачуються внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Не зовсім ясно, чи робить у цьому листі Фонд з тимчасової втрати працездатності такий же висновок, як і Пенсійний фонд України та Фонд соціального страхування на випадок безробіття. Однак достатньо пригадати, що раніше в

листі від 08.11.2005 р. № 01-16-1941 ФСС ТВП роз’яснив: у разі якщо виплати нараховуються вже колишнім працівникам, то такі виплати внесками не обкладаються, оскільки фізичні особи не є застрахованими на момент нарахування ним виплат. Аналогічної точки зору дотримується і Мінпраці в листі від 10.11.2004 р. № 11397/0/14-04-020-6.

Тому можна стверджувати: якщо виплата нараховується фізичній особі, яка на момент нарахування вже не є працівником підприємства, то внески до Фонду з тимчасової непрацездатності на цю виплату не нараховуються і з неї не утримуються.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в

листі від 22.06.2006 р. № 161-07-2 також указав: якщо доплата до основної заробітної плати, винагорода чи премія за результатами роботи за рік виплачується працівнику, який на момент їх нарахування не перебував у трудових відносинах із роботодавцем, то на ці суми виплат не нараховуються страхові внески. Як ви помітили, період обмежено роком, однак це не значить, що цей факт не можна віднести до місяця чи будь-якого іншого періоду, оскільки ключовим моментом є те, що працівник уже не перебуває у трудових відносинах.

Тепер щодо податку з доходів фізичних осіб. У цьому випадку фізична особа одержує дохід, який відповідає всім ознакам оподатковуваного доходу відповідно до

Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV, а підприємство, що здійснює нарахування виплати, є податковим агентом. Тому за загальним правилом премія, що виплачується звільненому працівнику, підлягає обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Отже, зробимо висновок: якщо на підприємстві виникає необхідність виплати винагороди працівнику, який

на момент її нарахування не перебуває у трудових відносинах з цим підприємством, то із суми винагороди утримується лише податок з доходів фізичних осіб.

І наостанок слід додати, що в листі від 19.09.2006 р. № 17375/7/15-0517 ДПАУ цілком справедливо зазначає, що витрати, пов’язані з виплатою премій фізичним особам, які вже не перебувають у трудових відносинах з платником податку, мають включатися до складу валових витрат такого платника згідно з п.п. 5.6.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі