Теми статей
Обрати теми

Матдопомога педпрацівникам ПТНЗ: визначаємо період виплати

Ткаченко Оксана
Заступник директора з навчальної роботи професійно-технічного навчального закладу у зв’язку з обставинами, що склались у навчальному закладі, в червні — липні 2014 року не скористався своїм правом на відпустку (як це було передбачено графіком відпусток). У серпні 2014 року він бажає взяти лише частину своєї щорічної основної відпустки. Якої мінімальної тривалості має бути ця відпустка, щоб працівник зміг отримати допомогу на оздоровлення?

Перш за все слід зазначити, що питання надання відпусток працівникам, порядок їх оформлення та оплати визначені Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504). У ст. 10 цього Закону сказано: черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

Як зазначено у ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII, держава гарантує педагогічним працівникам виплату допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні їм щорічної відпустки. Така допомога обов’язкова для виплати та надається щорічно (один раз на рік).

Посада заступника директора з навчальної роботи професійно-технічного навчального закладу є педагогічною посадою (Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963). Тому особа, яка обіймає цю посаду, має право на отримання відповідної допомоги на оздоровлення.

Звичайно, при оформленні щорічної основної відпустки працівник може скористатися своїм правом, визначеним ст. 12 Закону № 504, а саме поділити її на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

Також слід зазначити про висновок, наведений у листі Міністерства соціальної політики України від 11.09.2013 р. № 10212/0/14-13/13: у випадку поділу щорічної відпустки на частини допомога на оздоровлення може виплачуватися працівникові при наданні однієї будь-якої частини щорічної відпустки за відповідний період роботи за заявою працівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі