Теми статей
Обрати теми

Без вини винуваті: чи будуть штрафи, якщо не було рахунків для сплати військового збору

Біляєва Олена
Чи будуть накладати штрафи за несвоєчасне перерахування військового збору в період, коли рахунки для його сплати ще не були відкриті?

Ми не можемо залишити поза увагою ситуацію, у якій платники опинилися в період з 03.08.2014 р. до 07.08.2014 р., коли сплачувати військовий збір (далі — ВЗ) уже формально було потрібно, але відповідні рахунки Держказначейство ще не відкрило. На наш погляд, до платників, які в цей період виплачували доходи фізособам без одночасної сплати ВЗ, санкції застосовувати не повинні.

Річ у тім, що адміністративно-господарські санкції (а до них належать і податкові штрафи за Податковим кодексом України від 02.12.2010 р. № 2755-VI) можуть бути застосовані до платника тільки в тому випадку, якщо він не доведе, що вжив усіх залежних від нього заходів для недопущення правопорушення (ч. 2 ст. 218 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV). Тобто тут діє принцип «немає провини — немає санкцій». Для адмінштрафу теж обов’язкова наявність провини, оскільки адмінпроступком вважається саме винна дія/бездіяльність (ст. 9 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X).

У зв’язку з відсутністю рахунків платники фізично не могли виконати свої зобов’язання зі сплати ВЗ, а отже, їх не можна вважати винними у вчиненні порушення. Головне в цій ситуації — сплатити ВЗ одразу ж після відкриття рахунків, тобто 7 — 8 серпня. Тим більше, що податківці самі вказують на «безштрафність» при самовиправленні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі