Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Держслужбовці не отримують грошову винагороду за «сумлінність»

Почнемо з того, що державним службовцям ще у березні 2014 року припинили виплату грошової винагороди за сумлінну безперервну працю в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов’язків. Таке рішення Уряд встановив у Заходах з економії державних коштів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2014 р. № 65.

Пізніше норму про виплату такої винагороди видалили зі ст. 34 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII. Для остаточної «ліквідації» грошової винагороди не вистачало скасування Порядку видачі грошової винагороди державним службовцям за сумлінну безперервну працю в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов’язків, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 р. № 212. Це Уряд і зробив постановою від 09.07.2014 р. № 246.

 

Працівники кримінально-виконавчої служби отримали нові Умови праці

Міністерство юстиції України наказом від
17.06.2014 р. № 957/5 затвердило нові Умови оплати праці працівників Державної кримінально-виконавчої служби України, які не мають спеціальних звань. Наказ набрав чинності 11.07.2014 р. З цієї дати не застосовують наказ Державного департаменту України з питань виконання покарань від 11.11.2005 р. № 184, в якому прописані попередні умови оплати праці для працівників зазначеної служби.

Що змінилось? Першим впадає в очі чітке визначення кола працівників без звань, на яких поширюються новозатверджені Умови. Серед них керівники, фахівці, технічні службовці та робітники загальних (наскрізних) професій і посад установ виконання покарань, слідчих ізоляторів, інших установ і організацій, створених для забезпечення виконання завдань Державної кримінально-виконавчої служби України.

Проте Умови не стосуються держслужбовців, педпрацівників, медпрацівників, що працюють у закладах сфери Державної кримінально-виконавчої служби. Крім того, не застосовують нові Умови при обчисленні заробітної плати працівників, які не мають спеціальних звань та працюють в апараті Державної пенітенціарної служби України та її територіальних органах, а також закладах охорони здоров’я, що належать до сфери управління пенітенціарної служби.

Розрахунок та визначення посадових окладів, надбавок та доплат, запропоновані новими Умовами, в цілому не змінилися порівняно з попереднім механізмом їх обчислення.

 

Хворий працівник відбув у відрядження — лікарняний йому не оплачують

По суті, відрядження — це виконання працівником посадових обов’язків. Якщо працівник захворів і це підтверджено листком непрацездатності, то його не можна направити у відрядження. Такий висновок Мінсоцполітики представило у листі від 15.11.2013 р. № 656/18/99-13.

Проте на практиці трапляються випадки, коли відряджають хворого працівника. Чи оплачувати листок непрацездатності в період відрядження? Мінсоцполітики проти. Фахівці Міністерства вважають, що фактично працівник повертається до виконання своїх службових обов’язків з відповідною оплатою праці, як це передбачено за час відрядження ст. 121 Кодексу законів про працю України. Аналогічний висновок зробив і ФТВП (лист від 08.11.2013 р. № 04-29-3062 // «ОП», 2014, № 3, с. 3).

 

Неповний робочий час для матусь: як бути з лікарняним

Майже в кожній установі (закладі) ми спостерігаємо ситуацію, коли працівниця не перериває соціальну відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та виходить на роботу на умовах неповного робочого часу. Це цілком допустимо!

Та чи претендує вона на оплачуваний лікарняний? Свою відповідь Державна інспекція України з питань праці надала у роз’ясненні від 24.06.2014 р. Якщо хворіє сама працівниця, то вона має право на оплату листка непрацездатності. А ось якщо йдеться про хворобу дитини до трьох років, у відпустці для догляду за якою перебуває працівниця, то листок непрацездатності не надають. Тоді немає підстав і для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Також з цього приводу ознайомтеся зі статтею «Відпустка для догляду за дитиною до трьох років» // «ОП», 2013, № 7, с. 20.

Теги Новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі