Теми статей
Обрати теми

Путівки від соцстраху: що нового

БЄЛЄВЦОВА ЛЮДМИЛА
Літо в самому розпалі! Працівники активно обговорюють майбутні відпустки та місця їх проведення. Комусь до вподоби закордонні готелі з системою all inclusive чи вітчизняні морські курорти, а хтось мріє про гори та походи. Але є працівники, яким вкрай необхідно не тільки відпочити, але й оздоровитися. Як це зробити при мінімумі затрат? Один з варіантів — санітарно-курортне лікування, частково оплачене ФТВП. Мабуть, хтось із ваших працівників уже встиг скористатися такими «бонусами» від Фонду. Для інших — їх отримання ще попереду. Й тут як сніг на голову — зміни до механізму надання соцстрахівських путівок. Без паніки! Усі зміни, про які варто знати, ми з вами зараз розглянемо. Але забігаючи наперед відзначимо, що не такі вже вони страшні.

Для початку відзначимо: постанова № 18, якою внесено зміни до Порядку № 12, набрала чинності 11.07.2014 р. А тепер переходимо до розгляду самих змін.

 

Форми для отримання путівки

У пп. 1.2 та 4.1 Порядку № 12 виправлені нормативно-правові акти, якими затверджені типові форми для отримання путівки. Це стосується:

— форми № 076/о «Санаторно-курортна картка для дітей віком 0 — 17 років включно». Користуйтеся цією карткою за формою, затвердженою наказом МОЗ від 29.05.2013 р. № 435;

— форми № 070/о «Довідка для одержання путівки на санаторно-курортне лікування». Застосовуйте цю довідку за формою, затвердженою наказом МОЗ від 14.02.2012 р. № 110.

Пов’язані такі зміни із приведенням згаданих пунктів у відповідність до чинної нормативки.

 

Рішення про виділення путівки

Рішення про виділення путівки застрахованій особі приймає комісія із соцстраху установи (організації, підприємства). Для добровільно застрахованої особи таке рішення приймає директор районної, міжрайонної, міської виконавчої дирекції відділення ФТВП. Останнє прямо прописано у доповненому п. 4.1 Порядку № 12.

Ви помітили, що у Порядку № 12 при прийнятті рішення про виділення путівки фігурували комісія (уповноважений) із соцстраху лише юридичних осіб — установ, організацій та підприємств? При цьому про фізичних осіб — роботодавців не сказано ні слова. Постановою № 18 така «несправедливість» ліквідована — тепер про них ідеться у п. 4.2 Порядку № 12. Такі корективи призвели до оновлення «Довідки для отримання путівки до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності», наведеної у додатку 4 до Порядку № 12.

Чи означає це, що до 11.07.2014 р. працівники, які уклали трудові договори із фізичними особами (підприємцями; такими, що забезпечують себе роботою самостійно), не мали права на путівку від ФТВП? Ні, вони як застраховані особи й до вказаної дати були претендентами на соцстрахівську путівку. Справа у тому, що усі застраховані особи можуть отримати таку послугу від ФТВП незалежно від виду роботодавця, тобто юридична особа це чи фізична (ст. 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III).

Поглянемо ще на одне уточнення, внесене до п. 4.2 Порядку № 12. Ним передбачено: особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та віднесені до категорії 1, соцстрахівську путівку надають без оформлення відпустки (на цей період їм оформлюють лікарняний).

 

Поділ путівки

Соцстрахівську путівку для санаторно-курортного лікування дозволено ділити лише у випадках, визначених п. 4.11 Порядку № 12. Згадана норма містить і обмеження з цього приводу. Одне з них оновили.

Так, забороняється ділити путівки для санаторно-курортного лікування:

— дитини та дорослого — на лікування двох дорослих;

— двох дітей та дорослого — на лікування двох дорослих та дитини.

Як бачимо, тепер немає згадки про «супровід». Це пояснюється тим, що дорослий фактично не тільки супроводжує, а й проходить лікування. Адже для отримання такої путівки він надає довідку за формою № 070/о. Відповідні зміни внесені й у додаток 1 до Порядку № 12.

 

Варіанти внесення коштів для часткової оплати вартості путівки

Застрахованаособа оплачує частину вартості путівки. Як це здійснити? До недавнього часу п. 4.13 Порядку № 12 пропонував працівнику два способи внесення часткової вартості оплати до санаторію: (1) оплатити через банк; (2) внести гроші до каси підприємства — основного місця роботи застрахованої особи. З 11.07.2014 р. до них додався ще один: працівник може внести часткову оплату вартості путівки на поточний рахунок страхувальника, тобто установи (організації, підприємства) за основним місцем роботи. Другий та новий способи передбачають, що кошти безпосередньо ФТВП перерахує саме роботодавець протягом трьох банківських днів після їх отримання. Майте на увазі, що застрахована особа або страхувальник обов’язково вказують у призначенні платежу номер путівки, за яку здійснюють часткову оплату.

Що стосується часткової оплати вартості путівки до санаторію-профілакторію, то її вносять до каси або на поточний рахунок установи (організації, підприємства), на утриманні якого перебуває цей санаторій-профілакторій.

 

Повернення коштів за невикористану путівку

Застрахована особа внесла часткову оплату за путівку до ФТВП, але так нею й не скористалася. Шкода! Проте пам’ятайте, що ФТВП повертає кошти у такому випадку. Для їх отримання працівнику доведеться попотіти, збираючи пакет документів (п. 4.13 Порядку № 12).

До внесення останніх змін до Порядку № 12 працівник міг повернути свої гроші за нездійснене санаторно-курортне лікування у разі, якщо він повністю не скористався путівкою. Але з 11.07.2014 р. повернути кошти можна навіть при частковому використанні путівки. Майте на увазі, що при частковому використанні путівки ФТВП повертає кошти застрахованій особі у пропорційних розмірах за фактично ненадані послуги.

Документи, необхідні для такого повернення, ті ж самі, що й для повернення коштів за повністю невикористану путівку. Єдина відмінність — необхідно підтвердити не факт повернення путівки, а факт її часткового використання. Наприклад, таким підтвердженням можуть бути дати перебування у санаторно-курортному закладі, які вказують у зворотному талоні або довідці.

Наведемо перелік документів, які застрахована особа надає для повернення оплати за путівку:

— звернення з поясненням причини неможливості використання путівки;

— документи, які підтверджують факт повернення (часткового використання) путівки;

— копії платіжного доручення про перерахування страхувальником часткової вартості путівки або квитанції до прибуткового касового ордера про сплату застрахованою особою часткової вартості путівки на рахунок робочого органу ФТВП.

Подбав ФТВП і про ситуацію, коли працівник оплатив соцстрахівську путівку до кримської здравниці, але так нею й не скористався через відмову санаторно-курортного закладу в наданні йому послуг. Для роз’яснення цієї ситуації поглянемо на Тимчасовий порядок. Він діє з 15.07.2014 р. по 31.12.2014 р.

Як і у загальному випадку, застрахована особа може повернути гроші у разі, якщо не скористалася путівкою повністю або скористалася нею частково. А ось необхідні для цього документи розширені порівняно з окресленими у п. 4.13 Порядку № 12. Так, за п. 5 Тимчасового порядку, крім заяви про неможливість скористатися путівкою та копії платіжного документа, що підтверджують її оплату застрахованою особою, також подають:

— звернення страхувальника за підписом керівника, головного бухгалтера та голови (уповноваженого) комісії із соцстрахування установи (організації, підприємства);

— копії заповненого зворотного талона до путівки або довідки про факт перебування в санаторно-курортному закладі із зазначенням прізвища, імені, по батькові застрахованої особи і члена її сім’ї, фактичного строку перебування, що завірені підписом керівника та скріплені печаткою санаторно-курортного закладу (надається у разі отримання санаторно-курортного лікування).

Зверніть увагу, що необхідні документи до відповідного відділення ФТВП надає страхувальник, тобто роботодавець. Також зауважимо: Тимчасовий порядок допускає, що замість невикористаної путівки до кримського санаторно-курортного закладу працівник може отримати путівку до іншої здравниці України.

 

Печатка підприємства на путівці

Зверніть увагу на зміни до п. 4.16 Порядку № 12. Тепер при видачі соцстрахівської путівки печатку ставлять лише за її наявності. Скоріше за все, це пов’язано із визначенням фізичних осіб — роботодавців серед страхувальників, через які надаються соцстрахівські путівки.

А ось прописати слова «за наявності» в інших пунктах, де також прописане обов’язкове застосування печатки підприємства, ФТВП забув. Зауважимо, що про наявність печатки згадується у пп. 3.3 та 4.18 Порядку № 12, її відтиск вимагають і на оновленій формі довідки, наведеній у додатку 4 до Порядку № 12. Сподіваємося, що ФТВП виправить таку нестиковку найближчим часом.

 

Використані документи і скорочення

Порядок № 12 — Порядок отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління ФТВП від 25.02.2009 р. № 12.

Постанова № 18 — постанова ФТВП «Про внесення змін до Порядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 25 лютого 2009 року № 12» від 30.05.2014 р. № 18.

Тимчасовий порядок — Тимчасовий порядок повернення коштів, що перераховані на рахунок робочого органу Фонду як часткова оплата за санаторно-курортну путівку, затверджений постановою правління ФТВП від 30.05.2014 р. № 19.

ФТВП — Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі