Теми статей
Обрати теми

Матдопомога працівникам виконкому сільської ради: виплачуємо правильно

ЛИТВИН АЛЛА
При наданні матдопомоги до щорічної відпустки працівникам виконкому сільської ради виникли такі запитання: 1. За робочий рік з 15.10.2013 р. по 14.10.2014 р. секретар сільської ради використав 14 календарних днів щорічної відпустки у жовтні 2013 року та отримав матеріальну допомогу на оздоровлення. З 28.07.2014 р. він бажає скористатися залишком щорічної відпустки (16 календарними днями) за вказаний робочий рік та знову отримати матеріальну допомогу на оздоровлення. Чи можна виплатити йому таку матеріальну допомогу вдруге протягом одного робочого року? 2. В якому розмірі виплачують матеріальну допомогу до щорічної відпустки прибиральницям? 3. Чи можуть працівники централізованої бухгалтерії отримати матеріальну допомогу на оздоровлення як працівники виконкому сільської ради? (запитання з форуму для працівників бюджетної сфери: http://budget.factor.ua)

1. Спочатку про розмір допомоги на оздоровлення, яку обов’язково надають посадовим особам місцевого самоврядування. Про це йдеться у двох нормативно-правових актах — ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон № 2493) та п.п. 3 п. 2 постанови Кабінету Міністрів України «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268).

У Законі № 2493 сказано, що допомогу на оздоровлення виплачують у розмірі посадового окладу, а ось згідно з постановою № 268 її розмір не повинен перевищувати середньомісячної заробітної плати працівника. Це одна й та сама допомога, виплата якої у розмірі посадового окладу є обов’язковою, а ось якщо є кошти, то її можна виплатити й у розмірі середньомісячної заробітної плати (листи Мінсоцполітики від 11.09.2013 р. № 10212/0/14-13/13 та від 16.10.2009 р. № 620/13/84-09).

Рішення про розмір допомоги на оздоровлення працівникам приймає сільський голова.

Окремо відзначимо, що сільському голові, його заступнику допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки згідно із Законом № 2493 має виплачуватись у розмірі не менше ніж посадовий оклад, а за наявності коштів за рішенням сільської ради може виплачуватись у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Важливо! Допомогу на оздоровлення надають виключно при реалізації працівником права на щорічну відпустку.

Якщо допомогу на оздоровлення виплачують у розмірі посадового окладу, то необхідно брати до уваги розмір посадового окладу у місяці виходу працівника у щорічну відпустку.

Якщо ж таку допомогу надають у розмірі середньомісячної заробітної плати, то при визначенні розрахункового періоду відштовхуються від місяця надання щорічної відпустки. Зауважимо, що розрахунковим періодом у такому випадку будуть останні два календарні місяці, які передують події — наданню щорічної відпустки, до якої виплачують допомогу на оздоровлення. Наприклад, працівник йде у щорічну відпустку з 28.07.2014 р. Тоді розрахунковим періодом для визначення суми матдопомоги є травень — червень 2014 року.

Зверніть увагу! Допомогу на оздоровлення виплачують один раз на рік до будь-якої частини щорічної відпустки.

Тобто під час формування фонду оплати праці кошторису на відповідний бюджетний рік для кожного працівника передбачається одна допомога на оздоровлення. Вона виплачується тільки один раз на бюджетний (календарний) рік.

Отже, якщо у календарному році допомога на оздоровлення вже була виплачена до частини щорічної основної відпустки, то для виплати такої допомоги при наданні інших частин відпустки за цей період (робочий рік) немає підстав.

Виходить, що у липні 2014 року секретар не може отримати матеріальну допомогу на оздоровлення, оскільки до щорічної відпустки за робочий рік з 15.10.2013 р. по 14.10.2014 р. він її вже отримав у жовтні 2013 року. Тоді у 2014 році таку допомогу секретарю можна виплатити при наданні будь-якої частини щорічної відпустки за наступний робочий рік (з 15.10.2014 р. по 14.10.2015 р.).

2. Професія прибиральник віднесена до категорії робітників. Тому оплату праці прибиральнику при виконкомі сільської ради здійснюють згідно з наказом Міністерства праці України «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів»від 02.10.96 р. № 77.

У п.п. «з» п. 2 цього наказу йдеться про виплату матеріальної допомоги у розмірі середньомісячного заробітку. Майте на увазі, що розмір такої допомоги включає усі види матеріальної допомоги (на оздоровлення, для вирішення соціально-побутових питань, на поховання), які може отримати робітник протягом календарного року.

Відповідно розмір матеріальної допомоги на оздоровлення може бути й менше середньомісячного заробітку. Більш того, таку допомогу виплачують у межах фонду оплати праці. Це означає, що матеріальна допомога на оздоровлення не має обов’язкового характеру й може бути виплачена лише у разі наявності коштів.

Отже, прибиральник при виконкомі сільської ради може розраховувати на отримання матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні відпустки. Однак фактично її виплата залежить від фінансових можливостей. Рішення про виплату такої допомоги приймає керівник органу, тобто у вашому випадку — сільський голова.

3. Почнемо з визначення статусу централізованої бухгалтерії на сьогодні. Централізовані бухгалтерії утворюються за рішенням сільських, селищних, міських рад для ведення бухгалтерського обліку в бюджетних установах і організаціях (закладах освіти, охорони здоров’я тощо). Ці бухгалтерії є самостійними бюджетними установами, до органів місцевого самоврядування не належать (лист Мінсоцполітики від 08.11.2013 р. № 1006/13/155-13).

Таким чином, працівники централізованих бухгалтерій не мають права на допомогу на оздоровлення як посадові особи місцевого самоврядування, тобто згідно з постановою № 268. Однак їм може бути виплачена допомога на оздоровлення, передбачена п.п. «б» п. 4 постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298).

Відзначимо, що за постановою № 1298 сукупний розмір допомоги на оздоровлення та для вирішення соціально-побутових питань (крім матеріальної допомоги на поховання) не може перевищувати одного посадового окладу на рік. Проте виплата такої матеріальної допомоги не є обов’язковою та залежить від фінансових можливостей установи.

Також зауважимо важливий момент. У виконавчих комітетах сільської ради найчастіше виділяють такий структурний підрозділ, як бухгалтерська служба. Працівники такої служби мають право на допомогу на оздоровлення згідно з постановою № 268 за умови, що вони є посадовими особами місцевого самоврядування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі