Теми статей
Обрати теми

З декрету в декрет: як розрахувати допомогу по вагітності та пологах, якщо встановлена годинна тарифна ставка

ДИМИТРЕНКО СВІТЛАНА
Працівниця підприємства по 14.07.2014 р. перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. При цьому жінка надала листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами з 30.06.2014 р. по 02.11.2014 р. включно трива­лістю 126 календарних днів. Їй установлено годинну тарифну ставку в розмірі 10 грн./год. Як розрахувати такій працівниці допомогу по вагітності та пологах? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

Відразу зауважимо: перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, працівниця має право на допомогу по вагітності та пологах. Її виплата не залежить від виплати допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (абзац третій п. 3 ст. 38 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ).

Окрім цього, підставою для призначення допомоги є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. А під час перебування жінки у відпустці для догляду за дитиною листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видають на загальних підставах (п. 6.12 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455).

Таким чином, жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, роботодавець зобов’язаний нарахувати й виплатити за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності допомогу по вагітності та пологах на підставі наданого нею листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами.

Що стосується розрахунку допомоги по вагітності та пологах, то в цьому випадку слід керуватися п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Так, згідно із зазначеним пунктом цього Порядку в разі, якщо в розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа не мала заробітку з поважних причин, середня зарплата для розрахунку страхових виплат і оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця визначається виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), установленої працівниці на момент настання страхового випадку.

При цьому поважними причинами (п. 4 Порядку № 1266) є:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком.

Працівниці з 30.06.2014 р. надано декретну відпустку тривалістю 126 календарних днів, і на розрахунковий період (грудень 2013 року — травень 2014 року) припадає відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Отже, у розрахунковому періоді перед настанням тимчасової непрацездатності немає заробітку, на підставі якого розраховується середня зарплата для виплати допомоги. А тому допомогу по вагітності та пологах цій працівниці необхідно розрахувати виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), установленої на момент настання страхового випадку, тобто на червень 2014 року.

При цьому середньоденну зарплату за один календарний день визначають шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) або його частини на середньомісячну кількість календарних днів (30,44) (абзац восьмий п. 14 Порядку № 1266).

Оскільки в описаному у запитанні випадку працівниці встановлено годинну тарифну ставку, то, посилаючись на п. 10 Порядку № 1266, її необхідно перевести в місячну тарифну ставку. Працівниця йде в декретну відпустку у червні 2014 року, і в цьому місяці норма робочого часу становить 151 годину. Таким чином, місячна тарифна ставка для неї визначається так:

10 грн./год х 151 год = 1510 грн.,

де 10 грн./год — установлена працівниці годинна тарифна ставка.

Середня зарплата за один календарний день становитиме:

1510,00 грн. : 30,44 = 49,61 грн.,

де 30,44 — середньомісячна кількість календарних днів, установлена абзацом восьмим п. 14 Порядку № 1266.

Сума допомоги по вагітності та пологах дорівнюватиме:

49,61 грн. x 126 к. дн. = 6250,86 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі