Теми статей
Обрати теми

Викладач після соцвідпустки для догляду за дитиною: як розрахувати відпускні

БЄЛЄВЦОВА ЛЮДМИЛА
Викладач технікуму перебувала у соціальній відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку по 21.01.2014 р. Ця працівниця повинна була приступити до роботи 22.01.2014 р. Однак з цього дня вона оформила щорічну основну відпустку тривалістю 8 календарних днів. Тобто фактично викладач приступила до виконання своїх обов’язків 30.01.2014 р. У липні 2014 року усі викладачі технікуму йдуть у щорічну основну відпустку тривалістю 56 календарних днів. Як правильно розрахувати згаданому викладачу відпускні та матеріальну допомогу на оздоровлення? За роботу у 2014 році їй нараховано: — за січень — 644,57 грн. (оплата за 2 робочі дні та відпускні); — за лютий, березень та квітень — 1639,74 грн. за кожний місяць, тобто сумарно за три місяці — 4919,22 грн.; — за травень — 1444,61 грн., з яких 638,21 грн. — оплата за 7 відпрацьованих днів та 806, 40 грн. — оплата лікарняного по догляду за хворою дитиною віком до 14 років. При цьому 2 робочих дні не оплачували через перебування працівниці на згаданому лікарняному більше 14 календарних днів; — за червень — 1639,74 грн. за відпрацьовані дні. (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

Приступаємо до справи — розв’язання ситуації, наведеної дописувачем у запитанні. Основним помічником у цьому нам слугуватиме Порядок обчислення середньої заробітної плати, затвердженийпостановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Почнемо із визначення розрахункового періоду для обчислення відпускних. У нашому випадку жінка приступила до роботи після соціальної відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпрацювала певний час.Тому в такому випадку користуємося загальним порядком визначення розрахункового періоду, окресленим у абзаці першому п. 2 Порядку № 100. Тобто до уваги беремо останні 12 календарних місяців, що передують місяцю надання щорічної основної відпустки. При цьому з нього виключаємо календарні дні, що припадають на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку на підставі абзацу шостого п. 2 Порядку № 100.

Виходить, що у нашому випадку розрахунковим періодом для визначення відпускних є липень 2013 року — червень 2014 року. Проте фактично ми беремо лише період роботи та виплати за січень — червень 2014 року, оскільки протягом 2013 року працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до трьох років.

Йдемо далі. Чи всі виплати у розрахунковому періоді необхідно включити до розрахунку середнього заробітку для оплати часу відпустки? Давайте розбиратися. З лютим, березнем, квітнем та червнем 2014 року питань не виникає — виплати за ці місяці повністю включаємо до середньої заробітної плати. Причина: у таких місяцях працівниці нарахували лише оплату за відпрацьований час.

Тепер щодо відпускних (січень 2014 року) та лікарняного (травень 2014 року). Відпускні, нараховані за час перебування у попередній щорічній відпустці, враховують при визначенні середньої заробітної плати для оплати періоду поточної щорічної відпустки. Це прямо передбачено абзацом четвертим п. 3 Порядку № 100.

Що стосується допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, то її суму також враховують при визначенні середнього заробітку для оплати часу відпустки. Проте тут є свої «але». Справа у тому, що у нашому випадку йдеться про тимчасову непрацездатність по догляду за хворою дитиною віком до 14 років. Допомогу за таких обставин виплачують не більше як за 14 календарних днів хвороби дитини на підставі листка непрацездатності (ч. 3 ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III). Якщо дитина хворіє довше зазначеного періоду, то працівник може її доглядати (за наявності документального підтвердження хвороби дитини), але без оплати такого часу.

Отже, якщо працівник доглядає за хворою дитиною у межах 14 календарних днів, то такий час включають до розрахункового періоду. Відповідно й виплати за таким листком непраце­здатності беруть участь у розрахунку середнього заробітку для оплати часу відпустки.

Важливо! Період перевищення вказаного «ліміту» вилучають із розрахункового періоду на підставі абзацу шостого п. 2 Порядку № 100.

Логічним завершенням наших розмірковувань є розрахунок відпускних за числовими даними нашого читача:

1. Визначаємо кількість календарних днів, що беруть участь у розрахунках:

365 - 205 - 7 - 2 = 151 к. дн.,

де 205 — кількість календарних днів у розрахунковому періоді, що припадають на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (з урахуванням святкових та неробочих днів);

7 — кількість святкових та неробочих днів у період січень — червень 2014 року, коли працівниця безпосередньо виконувала свої трудові обов’язки;

2 — кількість неоплачених робочих днів через перебування працівниці на лікарняному по догляду за хворою дитиною більше 14 календарних днів.

2. Розрахуємо середньоденну заробітну плату:

(644,57 + 4919,22 + 1444,61 + 1639,74) : 151 = 57,27 грн./к. дн.

3. Обчислюємо суму відпускних:

56 х 57,27 = 3207,12 грн.

Із сумою відпускних розібралися. Тепер поговоримо про розмір матеріальної допомоги на оздоровлення. Відзначимо, що педагогічним та нау­ково-педагогічним працівникам обов’язково виплачують матеріальну допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати). Це їм гарантовано ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII.

Як дізнатися, чи належить посада працівника технікуму до претендентів на таку матдопомогу? Необхідно зазирнути до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963. Викладачі усіх спеціальностей у ньому зазначені.

Важливо! Викладачу технікуму має бути виплачено матеріальну допомогу на оздоровлення у розмірі посадового окладу при наданні щорічної відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі