Теми статей
Обрати теми

Викладач приймає іспити у «потенційних» спеціалістів та магістрів: як оплатити його працю

ТКАЧЕНКО ОКСАНА
Особи, які вступають на навчання до вищих навчальних закладів ІІІ — ІV рівнів акредитації для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста або магістра, складають іспити. Як оплатити час роботи викладачів, залучених до приймання таких іспитів?

Спочатку відзначимо, що оплату праці педагогічних та науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів здійснюють відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557), а також Інструкції про оплату праці та розміри ставок заробітної плати професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 02.04.93 р. № 90 (далі — Інструкція № 90). Зауважимо, що Інструкцію № 90 застосовують у частині, що не суперечить чинному законодавству.

Для оплати праці працівникам за приймання вступних іспитів абітурієнтів застосовують ставки погодинної оплати праці (п. 17 Інструкції № 90). Підкреслимо: особа, яка готується вступити до вищого навчального закладу (без обмеження віку чи вже раніше отриманого освітньо-кваліфікаційного рівня), є абітурієнтом. Отже, особи, які вступають на навчання до вищого навчального закладу для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста або магістра, також є абітурієнтами.

Виходить, що у ситуації, викладеній у запитанні, також слід застосовувати п. 17 Інструкції № 90. Але ставки погодинної оплати праці беруть для контингенту студентів вищих навчальних закладів ІІІ — ІV рівнів акредитації, які наведені у додатку 16 до наказу № 557.

При цьому можливі дві ситуації. Працівникам закладів, установ та організацій, які не є штатними працівниками вищого навчального закладу та залучаються до приймання вступних іспитів іззовні, оплату праці здійснюйте за ставками погодинної оплати праці, що передбачені для контингенту студентів вищих навчальних закладів III — ІV рівнів акредитації.

Науково-педагогічні ж працівники, які є працівниками вищого навчального закладу та були залучені до прийому вступних іспитів у цьому ж навчальному закладі, за цей час отримують заробітну плату, яка встановлена їм штатним розписом навчального закладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі