Теми статей
Обрати теми

Чи залучають викладачів під час їх відпустки до участі в роботі приймальної комісії

ОЛЬХОВСЬКА ОЛЕКСАНДРА
Чи має право адміністрація вищого навчального закладу IV рівня акредитації залучити науково-педагогічного працівника до роботи у прий­мальній комісії, зокрема до чергувань, якщо він перебуває у щорічній відпустці?

Науково-педагогічним працівникам щорічну відпустку надають у період літніх канікул (ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504-96/ВР, далі — Закон № 504). При цьому вступна кампанія до вищих навчальних закладів також припадає на літо. У зв’язку з цим необхідно заздалегідь подбати про час відпустки викладачів, залучених до участі у роботі приймальної комісії. Тобто скласти графік відпусток таким чином, щоб час щорічної відпустки викладача не приходився на час його роботи у приймальній комісії.

Якщо графік відпусток виявився недосконалим або є необхідність залучити працівника до роботи у приймальній комісії при його перебуванні у відпустці, пам’ятайте про механізм відкликання із такої відпустки.

Почнемо з того, що науково-педагогічних працівників відкликають із щорічної відпустки за умовами ст. 12 Закону № 504 (п. 4 Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.97 р. № 346).

В яких випадках можна відкликати працівника? Для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна закладу та в інших випадках, передбачених законодавством. Але навіть за наявності таких причин відкликати працівника зі щорічної відпустки можна лише за його письмової згоди на таке відкликання.

Якщо працівник не надав згоду на відкликання зі щорічної відпустки, то адміністрація вишу не має права залучати його до роботи, у тому числі у приймальній комісії. При наданні працівником згоди на участь у вступній кампанії під час щорічної відпустки оформлюйте це саме як відкликання з відпустки.

Залучати науково-педагогічних працівників до участі у сприянні роботі приймальної комісії, зокрема і до чергування, у період щорічної відпустки без відкликання з такої відпустки неправомірно.

Педагогічним і науково-педагогічним працівникам невикористана частина щорічної основної відпустки, за умови її поділу, повинна бути надана, як правило, в період літніх канікул, а в окремих випадках, передбачених колективним договором, — в інший канікулярний період.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі