Теми статей
Обрати теми

Щодо працевлаштування вчителів шкіл та вихователів дитсадків, які переселяються із зони АТО

Міністерство соціальної політики України, Міністерство освіти і науки України
Лист від 15.08.2014 р. № 9209/0/14-14/21|1/12-5698 (витяг)

З метою реалізації конституційного права на працю громадян, які вимушено переселилися з територій, де проводиться антитерористична операція, Міністерство соціальної політики та Міністерство освіти і науки звертають увагу керівників органів державної служби зайнятості та місцевих органів управління освітою на необхідність здійснення напередодні нового навчального року невідкладних і скоординованих дій для забезпечення працевлаштування вчителів загальноосвітніх шкіл та вихователів дошкільних навчальних закладів, які звертаються в пошуках роботи і не мають можливості надати відповідні документи для оформлення трудових відносин (паспорт громадянина України, облікова картка платника податків, диплом про освіту, трудова книжка, медична книжка, атестаційний лист або наказ про присвоєння кваліфікаційної категорії або педагогічного звання).

У зв’язку з цим центрам зайнятості рекомендовано оперативно налагодити з місцевими органами управління освітою обмін інформацією в режимі он-лайн про актуальні вакансії та претендентів на їх заміщення, а також з координаційними центрами, які надають допомогу вимушено переселеним громадянам, про кількість осіб з числа переселенців, які можуть бути працевлаштовані в загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади.

Водночас необхідно організувати інформування шукачів роботи, які не мають документів, про можливість підтвердження страхового стажу та отримання індивідуальних відомостей про застраховану особу в органах Пенсійного фонду України та забезпечити оперативний розгляд органами Пенсійного фонду України звернень громадян для отримання відповідних довідок.

Після звернення до центрів зайнятості осіб, які не мають відповідних документів та бажають працевлаштуватися у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах за наявними вакансіями, здійснюється підбір для них робочого місця.

Місцеві органи управління освітою повинні здійснювати безперешкодний прийом на роботу вищезазначених осіб на заявлені вакансії за направленням центру зайнятості на підставі:

— індивідуальних відомостей про застраховану особу;

— поданих зазначеною особою документів, що підтверджують її фактичне місце проживання (здійснюється управліннями, відділами (секторами) Державної міграційної служби України у порядку, встановленому наказом Міністерства внутрішніх справ України від 22.11.2012 № 1077, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 18.12.2012 за № 2109/22421);

— документів, що підтверджують проходження особою повного медичного обстеження;

— отримання від особи згоди на обробку персональних даних у встановленому законодавством порядку.

Після зарахування особи на відповідну посаду місцеві органи управління освітою звертаються:

— до навчальних закладів — за підтвердженням документів про освіту відповідно до наданої такою особою інформації;

— до відповідних інститутів післядипломної педагогічної освіти — за наданням підтвердження присвоєної такій особі кваліфікаційної категорії, підвищення кваліфікації тощо.

Строк проведення вищезазначених процедур становитиме до двох місяців, але конкретні терміни залежатимуть від необхідності витребування відповідних відомостей та документів.

<…>

 

Міністр соціальної політики Л. Денісова

Міністр освіти і науки С. Квіт

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Позиція міністерств однозначна: вихователів та вчителів із зони АТО працевлаштують

Кожного дня ми заслуховуємо звістки посадовців та ЗМІ про важку ситуацію у Луганській та Донецькій областях. Проте багато хто знає про неї не тільки із новин… Серед них і переселенці із зони проведення АТО. Зараз вони не тільки пристосовуються до нових життєвих умов, але й намагаються знайти роботу. Добре, якщо такі громадяни встигли прихопити документи, полишаючи свої домівки на неспокійній території. Однак невблаганний досвід показує, що багато переселенців не встигли їх забрати. Усім відомо, як важко відновити особисті документи.

Як працевлаштовуватися в інших областях країни без документів на руках? Питання неврегульоване на нормативно-правовому рівні. Але тепер принаймні вихователі дитсадків та вчителі шкіл мають зрозумілу позицію з цього приводу від Мінсоцполітики та МОН, викладену у листі, що коментується. Забігаючи наперед, відзначимо, що для працевлаштування таких працівників доведеться згуртуватися кільком відомствам. Розглянемо і ми роз’яснення цього листа.

Спочатку — про документи, які повинен мати вихователь або вчитель при працевлаштуванні за «звичайних» обставин. Серед них загальні для всіх — паспорт громадянина України, облікова картка платника податків, диплом про освіту, трудова книжка, та специфічні для педагогічних працівників — медична книжка та атестаційний лист.

Однак для вчителів та вихователів, які переселилися із зони проведення АТО, цей перелік значно скоротили! Поглянемо на лист, що коментується, та зберемо до купи дії усіх відомств та переселенців-вихователів (викладачів) для надання місця роботи останнім:

вихователь (вчитель) звертається до центру зайнятості за місцем свого фактичного перебування. На нашу думку, центр зайнятості повинен отримати підтвердження щодо проживання до недавнього часу в Луганській або Донецькій області;

центр зайнятості інформує особу, як відновити дані про страховий стаж. Звісно, тут не обій­тися без Пенсійного фонду. Тому особа повинна звернутися до цього фонду для відновлення своїх індивідуальних відомостей про стаж. У свою чергу, Пенсійний фонд повинен оперативно відреагувати на таке звернення;

центр зайнятості підбирає вакансії для вихователів та вчителів та пропонує їм знайдені;

місцеві органи управління освіти прий­мають вихователів (учителів) — переселенців на підставі пакета документів, наведеного у листі, що коментується. Як бачимо, на момент праце­влаштування працівник уже повинен відновити свій індивідуальний страховий стаж, а також пройти медичне обстеження. Зверніть увагу: він не подає паспорт та облікову картку платника податків;

— місцеві органи управління освіти самостійно звертаються до навчальних закладів для підтвердження здобутої освіти особою та перевірки отримання нею диплома. Також такі органи повин­ні затребувати відомості від інститутів післядипломної педагогічної освіти — для підтвердження кваліфікаційної категорії, інформації про підвищення кваліфікації вихователем (вчителем). Це дійсно необхідно зробити, якщо у особи немає при собі ані атестаційного листа, ані будь-якого іншого документа, що підтверджує її кваліфікацію та строки проходження нею останньої атестації.

Як бачимо, у відновленні більшості документів, необхідних для працевлаштування, вихователям дитсадків та вчителям шкіл допоможуть різні державні та місцеві органи. Але згодом вихователям та вчителям також варто самостійно відновити паспорт та облікову картку платника податків.

Сподіваємося, що озвучені вище органи грамотно втілять у життя роз’яснення Мінсоцполітики та МОН, а досвідчені вихователі та вчителі оперативно знайдуть роботу!

Наведемо невеличку ремарку. Уряд на своєму офіційному сайті (www.kmu.gov.ua) повідомив, що спростив процедуру отримання статусу безробітного для переселенців із території проведення АТО. Для цього постановою від 27.08.2014 р. № 403 внесли зміни до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2013 р. № 198. На момент підготовки матеріалу в номер постанова № 403 не набрала чинності.

Людмила БЄЛЄВЦОВА,
експерт з питань оплати праці
(e-mail: l.belevtsova@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі