Теми статей
Обрати теми

Надбавка за престижність педпрацівникам: вивчаємо наслідки «урізання» розміру

Литвин Алла, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері
Відсотковий розмір надбавки за престижність праці педагогічних працівників тепер залежить від коштів фонду оплати праці відповідного закладу. Тому з’явилися запитання щодо практичної реалізації таких змін: 1. Чи необхідно попереджати педагогічних працівників про зниження відсоткового розміру надбавки за престижність праці (у нас по закладу — із 20 до 10 %)? 2. Хто установлює конкретний розмір надбавки для педпрацівників та керівника закладу? В яких документах закладу слід зафіксувати зменшення надбавки за престижність праці педагогічних працівників?

Спочатку — про причину виникнення таких запитань. З 11.04.2014 р. надбавку за престижність праці педагогічним працівникам виплачують, але не у гарантованому розмірі 20 %, як це було раніше. Так, із вказаної дати керівник закладу має право установити відсотковий розмір такої надбавки у межах фонду оплати праці. Це означає, що розмір цієї надбавки можуть установити й у меншому ніж 20 % розмірі. Наприклад, 10, 15 % або ж залишити на рівні 20 %. Тут усе залежить від фонду оплати праці вашого закладу. Усі ці зміни* прописані у постанові Кабінету Міністрів України «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373. Далі — відповіді на запитання.

1. Педпрацівників необхідно письмово повідомити про зменшення відсоткового розміру надбавки за престижність праці. Зробити це слід за два місяці до запровадження зменшеної надбавки.

На підтвердження такого висновку свідчать одразу декілька норм трудового законодавства. По-перше, зміну розмірів оплати праці слід розглядати як зміну істотних умов праці, а це тягне за собою обов’язок із вищезазначеного повідом­лення (ст. 32 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р., далі — КЗпП). По-друге, роботодавець зобов’язаний повідомити працівника про зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення не пізніш як за два місяці до запровадження таких змін (ст. 103 КЗпП та ст. 29 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР).

Про інформованість працівника щодо зменшення такої надбавки свідчить його підпис у повідомленні. Якщо працівник відмовляється його підписати, то роботодавець складає акт про це. Зверніть увагу, що такий акт підписують декілька свідків (як правило, три).

2. Рішення про конкретний відсотковий розмір надбавки за престижність праці (у межах 20 %), який діятиме у закладі, приймає керівник закладу залежно від обсягу коштів фонду оплати праці.

А ось для керівника та його заступників відсотковий розмір надбавки за престижність праці може відрізнятися від розміру, установленого для їх підлеглих. Причина: рішення про установлення надбавок керівникам та їх заступникам приймає орган вищого рівня (п.п. 5 п. 4 наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557). Звісно, що й у такому випадку вирішальну роль також відіграє розмір фонду оплати праці.

Керівник відображає зменшення педпрацівникам відсоткового розміру надбавки за престижність праці у наказі. Також необхідно внести зміни до колективного договору закладу.

 

* Самі зміни внесені постановою Уряду від 25.03.2014 р. № 88 // «ОП», 2014, № 8, с. 4. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі