Теми статей
Обрати теми

Середня зарплата мобілізованих: вивчаємо подробиці компенсаційного Порядку

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці (e-mail: ot@id.factor.ua)
Ми вже інформували вас про появу довгоочікуваного Порядку компенсації середньої зарплати працівників, призваних на військову службу у зв’язку з мобілізацією*. Як тепер «жити» з цим Порядком? Як отримати компенсацію з бюджету? Чи оподатковувати середній заробіток, нарахований мобілізованим «солдатам установи»? На ці та інші запитання згідно з Порядком № 105 ви знайдете відповіді у нашій статті.

Читаючи Порядок № 105, доходиш висновку, що Кабінет Міністрів України, який його склав, міг би легко обійти Штірліца в написанні шифровок до «Центру». Які тільки висновки щодо його застосування (часом абсолютно протилежні) не робили бухгалтери та незалежні аналітики після його прочитання!

Розібратися в «польоті думки» авторів Порядку № 105, а також у розрахунку та обліку середнього заробітку мобілізованих — мета цієї статті.

Чию зарплату компенсуватимуть?

Порядком № 105 установлено механізм виплати роботодавцям компенсації з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

А ось щодо працівників, які з доброї волі пішли служити за контрактом під час проведення мобілізації, питання залишається відкритим. Незважаючи на те що у ст. 119 КЗпП прописано, що таким «солдатам установи» роботодавці також зберігають місце роботи, посаду і виплачують їм середню зарплату, яка повинна компенсуватися з бюджету, у Порядку № 105 про них забули. Хотілося б сподіватися, що цю помилку буде незабаром виправлено, адже хлопці на передовій ризикують своїм життям. А воно безцінне!

Коли виплачувати і як розраховувати?

Заробіток мобілізованому працівнику виплачуєте у строки, установлені в колдоговорі (іншому нормативному акті роботодавця, погодженому з профкомом) для виплати зарплати (див. ст. 115 КЗпП). Цю вимогу прописано в п. 6 Порядку № 105. Тобто виплачуєте середній заробіток не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, і не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Важливо! Роботодавець за рахунок власних коштів виплачує мобілізованому працівнику середній заробіток, а потім йому з бюджету компенсують фактично понесені витрати на його виплату.

Чекати надходження компенсації з бюджету на розрахунковий рахунок установи, щоб виплатити середній заробіток, не потрібно.

У Порядку № 105 нічого не сказано про розмір авансу мобілізованим працівникам. Тому пропонуємо вам два варіанти на вибір. Перший — розмір авансу визначати, перемножуючи середньоденну зарплату на кількість робочих днів згідно з графіком роботи установи (структурного підрозділу, індивідуальним графіком роботи) за період з 1-го по 15-те число місяця.

Другий варіант — розмір заробітної плати за першу половину місяця розраховувати виходячи з окладу (тарифної ставки) мобілізованого працівника (абз. 3 ст. 115 КЗпП). Орієнтир — на колдоговір.

Після закінчення місяця обчислюйте та нараховуйте йому середню зарплату за робочі дні згідно з графіком роботи установи в поточному місяці.

Розрахунок середньої зарплати здійснюйте відповідно до п. 2 Порядку № 100 (ср. ) виходячи з виплат за останні два місяці роботи, що передують початку проходження працівником військової служби. Детально про розрахунок середньої зарплати мобілізованим працівникам ми розповідали в «ОП», 2014, № 17, с. 10.

Як роботодавцю отримати компенсацію?

Порядок дій роботодавця, який бажає отримати компенсацію, такий:

Крок 1. Заповнюємо Звіт про фактичні витрати на виплату середнього заробітку працівникам за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 105 (далі — Звіт). Приклад заповненої форми наведено на рис. 1 (див. с. 10).

Крок 2. Погоджуємо його з районними (міськими) військкоматами, які здійснювали призов працівників на військову службу (у частині підтвердження призову і проходження військової служби). Посадова особа відповідного військкомату, що узгоджує Звіт, проставляє на ньому свій підпис, П. І. Б. і скріплює печаткою військкомату. Одразу зазначимо, що це завдання буде відносно простим тільки для тих роботодавців, у яких усі працівники були призвані одним військкоматом. Інакше доведеться робити щомісячно «коло пошани» по всіх військкоматах, які призивали працівників, і простоювати в чергах за погодженням.

Крок 3. Знімаємо з погодженого Звіту копію і засвідчуємо її підписом відповідальної особи та печаткою установи.

Крок 4. Складаємо до Звіту супровідний лист, в якому зазначаємо реквізити рахунка установи для зарахування сум компенсації. Приклад листа наведено на рис. 2 (див. с. 10). Подаєте його один раз разом зі Звітом за березень 2015 року.

Крок 5. До 15-го числа місяця, наступного за місяцем нарахування середньої зарплати мобілізованому працівнику, подаємо до органу соцзахисту за місцем перебування установи погоджений Звіт, його засвідчену копію і супровідний лист.

Зверніть увагу! Сьогодні органи соцзахисту разом зі Звітом за березень 2015 року приймають звіти за січень і лютий 2015 року.

Тобто за місяці, що передують місяцю набуття чинності Порядком № 105. Сподіваємося, що витрати на виплату середньої зарплати мобілізованим працівникам за цей період теж компенсують.

Крок 6. Чекаємо надходження грошей з бюджету☺.

img 1

Рис. 1. Фрагмент Звіту

img 2

Рис. 2. Фрагмент супровідного листа

Чим оподатковувати?

Почнемо з хорошого.

Важливо! Суму «мобілізаційної» середньої заробітної плати, нарахованої за березень 2015 року, не обкладаєте ані ПДФО, ані ВЗ, ані ЄСВ.

Підстави для такого оптимістичного з усякого погляду висновку знаходимо в п.п. «и» п.п. 165.1.1, п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ і ч. 7 ст. 7 Закону № 2464 відповідно.

У розд. I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ суму середнього заробітку, нарахованого працівникам, призваним на військову службу у зв’язку з мобілізацією, за березень 2015 року, на нашу думку, слід відображати з ознакою доходу «128».

До розд. II форми № 1ДФ сума середнього заробітку за березень 2015 року не потрапляє, оскільки вона не включається до бази обкладення ВЗ.

У Звіті з ЄСВ (форма № Д4) за березень 2015 року суму середнього заробітку мобілізованого працівника відображаємо в таблиці 1 у рядках 1 і 1.1. Крім того, у таблиці 6 щодо мобілізованого працівника:

— заповнюємо (в тому числі, але не виключно) реквізити 11 (місяць, за який нараховано заробіток), 15 (кількість календарних днів перебування у трудових відносинах), 17 (сума нарахованого середнього заробітку);

— не заповнюємо реквізити 18 (база для справляння ЄСВ) і 19 (сума ЄСВ у частині утримань).

А що з середньою зарплатою за період до появи Порядку № 105? Відповідь на це запитання залежатиме від того, компенсують чи ні роботодавцям з бюджету витрати на її виплату. Поки що чекаємо офіційних роз’яснень.

Якщо середню зарплату за січень і лютий 2015 року компенсують, а податківці погодяться з тим, що її не потрібно було обкладати:

— ПДФО, то всю суму середньої зарплати, нараховану в І кварталі 2015 року, покажіть у розд. I форми № 1ДФ з ознакою доходу «128» і з нулями у графах 4а і 4;

— ВЗ, то середню зарплату мобілізованих працівників не потрібно буде відображати в розд. II форми № 1ДФ за І квартал 2015 року;

— ЄСВ, то у формі № Д4 за березень 2015 року можна буде відсторнувати надмірно нараховані/утримані суми ЄСВ у січні та лютому 2015 року.

А якщо компенсації не буде за січень і лютий і ДФСУ наполягатиме на тому, що середню зарплату мобілізованих, нараховану в цих місяцях, необхідно було обкладати податком/внеском/збором? Тоді є два варіанти.

Перший — погодитися з їх думкою. У цьому випадку середню зарплату за січень і лютий 2015 року необхідно буде відобразити в розд. I форми № 1ДФ з ознакою доходу «101» і врахувати в розд. II при формуванні загальної суми виплат, що обкладаються ВЗ.

Другий варіант — доводити через суд, що ДФСУ не права у своїх висновках щодо необхідності оподаткування середньої зарплати мобілізованих. Позитивні судові рішення є (див. ухвалу Житомирського апеляційного адміністративного суду від 18.02.2015 р. у справі № 817/4004/14).

Що з обліковими моментами?

Госпрозрахункові підприємства. У бухгалтерському обліку кошти, які отримаєте з бюджету, мають потрапити на субрахунок 482 «Кошти з бюджету та державних цільових фондів». Нарахування середнього заробітку мобілізованому працівнику відображайте записом: Дт 91 (92, 93, 94) — Кт 661. Одночасно з нарахуванням витрат за дебетом рахунка 91 (92, 93, 94) відображайте заборгованість бюджету з відшкодування витрат записом Дт 377 — Кт 482 і нарахування доходу записом Дт 482 — Кт 718.

Бюджетні установи. Нарахований середній «мобзаробіток» відображайте у складі своїх витрат проводкою: Дт 801 (802, 811) — Кт 661. Заборгованість органу соцзахисту населення за середнім заробітком мобілізованого працівника покажіть на субрахунку 674 «Розрахунки за спеціальними видами платежів» (Дт 674 — Кт 801 (802, 811)). Після того як отримаєте кошти з бюджету, зробіть такий бухгалтерський запис: Дт 321 (323) — Кт 674. Не забудьте про відновлення касових і фактичних витрат.

Приклад. Працівника установи було призвано на військову службу у зв’язку з мобілізацією 2 березня 2015 року. Оклад працівника — 2500,00 грн. Розмір середньоденної заробітної плати — 150,00 грн. Середня зарплата за березень 2015 року — 3150,00 грн.

Згідно з положенням колективного договору, укладеного в установі, виплата зарплати здійснюється двічі на місяць 7-го і 22-го числа, а розмір заробітної плати за першу половину місяця становить 60 % від окладу.

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

Дт

Кт

1

2

3

4

5

1

Суму авансу перераховано на особисту картку працівника

661

321 (323)

1500,00

2

Нараховано середню заробітну плату за березень 2015 року

801 (802, 811)

661

3150,00

3

Відображено заборгованість бюджету з відшкодування витрат

674

801 (802, 811)

3150,00

4

Виплачено середній заробіток

661

321 (323)

1650,00

5

Отримано з бюджету компенсацію на покриття здійснених установою витрат

321 (323)

674

3150,00

 

Висновки:

— Для отримання компенсації середнього заробітку мобілізованого працівника необхідно до 15-го числа місяця, наступного за місяцем нарахування виплати, подати до органу соцзахисту населення Звіт і його засвідчену копію.

— Заробіток мобілізованому працівникові виплачуйте у строки, установлені в колдоговорі для виплати зарплати.

— У бухгалтерському обліку госпрозрахункового підприємства кошти, які отримаєте з бюджету, відображайте на субрахунку 482 «Кошти з бюджету та державних цільових фондів». Бюджетники заборгованість органу соцзахисту населення за середнім заробітком мобілізованого працівника показують на субрахунку 674 «Розрахунки за спеціальними видами платежів».

 

Використані документи І скорочення

КЗпПКодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 2464 — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Порядок № 100Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Порядок № 105 — Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою КМУ від 04.03.2015 р. № 105.

ЄСВ — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

ВЗ — військовий збір.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі