Теми статей
Обрати теми

Працівники району АТО були відсутні на роботі: вивчаємо «відпускні» наслідки

Синько Неля, начальник відділу оплати праці в позабюджетній сфері Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці
Установа розташована в районі АТО. Чи потрібно при розрахунку відпускних виключати з розрахункового періоду час, протягом якого працівники:
— були відсутні з поважних причин;
— перебували у відпустці без збереження заробітної плати на підставі п. 18 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки?

Оплата періоду перебування працівника в щорічній відпустці здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

У загальному випадку обчислення середньої заробітної плати для нарахування відпускних здійснюється виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю початку відпустки.

Час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду (абз. 6 п. 2 Порядку № 100). Ця норма стосується, зокрема, випадків, коли працівнику надавалися відпустки без збереження заробітної плати згідно зі ст. 25 і 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Щодо днів відсутності на робочому місці працівника, який проживає та/або працює в зоні АТО, зазначимо таке. Такі дні виключають з розрахункового періоду для визначення суми відпускних тільки в тому випадку, якщо причина невиходу була поважною, що випливає з письмових пояснень працівника і засвідчене наказом роботодавця, який підтверджує відсутність працівника з поважних причин.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі