Теми статей
Обрати теми

Якщо був підсумований облік робочого часу: як оплатити період мобілізації

Болохова Тетяна, експерт з питань оплати праці (e-mail: ot@id.factor.ua)
Працівникові установи встановлено підсумований облік робочого часу. З 6 липня 2015 року його призвали на військову службу у зв’язку з мобілізацією. Як оплатити період мобілізації: середній заробіток зберігати за робочі дні згідно з графіком роботи установи (за нормою робочого часу для 5-денного робочого тижня з двома вихідними) чи згідно з його індивідуальним графіком роботи?

Роботодавець зобов’язаний надати працівникові-бійцю гарантію, передбачену ст. 119 КЗпП: на період служби за мобілізацією зберігають місце роботи, посаду та середній заробіток.

Розраховують середній заробіток виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці, що передують місяцю, в якому працівника призвали у зв’язку з мобілізацією ( абз. 3 п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100). Щоб оплатити період мобілізації, потрібно:

по-перше, розрахувати середньоденну або середньогодинну зарплату;

по-друге, визначити робочий час, протягом якого зберігається середній заробіток.

Це загальні моменти для всіх випадків. Але для підсумованого обліку робочого часу є особливості. На них і зупинимося.

Погодинна або денна оплата? Оскільки підсумований облік робочого часу ведуть у годинах, то при оплаті періоду мобілізації використовуйте середньогодинну зарплату. Її визначаємо так: поділіть зарплату за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на кількість відпрацьованих робочих годин.

Норма часу загальна чи індивідуальна? Підсумований облік робочого часу означає, що час роботи підсумовується за певний обліковий період. Обліковим періодом може бути місяць, квартал, півріччя, рік. Робочий час за обліковий період не повинен перевищувати нормального числа робочих годин. Тому при такому обліку графік роботи працівника, як правило, відрізняється від графіка роботи установи. Але в цілому за обліковий період норма робочого часу при підсумованому обліку робочого часу дорівнює загальновстановленій для графіка 5(6)-денного робочого тижня.

Оскільки працівнику встановлено свій, особливий графік роботи, то при оплаті періоду мобілізації середній заробіток зберігають на ті дні (години), які є робочими за графіком роботи працівника. Аналогічні висновки зазначено в листі МОЗ від 30.12.2009 р. № 11-03-03/1010 // «ОП», 2010, № 8, с. 13, а також у консультації фахівця Мінсоцполітики в «ОП», 2012, № 3, с. 7.

Дізнатися кількість робочих днів (годин), за які зберігається середня зарплата, можна на підставі табеля обліку використання робочого часу (графіка роботи працівника).

Приклад. Працівника з 06.07.2015 р. призвали на військову службу у зв’язку з мобілізацією. У розрахунковому періоді травень — червень 2015 року йому нараховано зарплату 6210 грн. за 345 відпрацьованих годин. Працівнику встановлено підсумований облік робочого часу (працює «доба — три», у липні графіком змінності передбачено 8 змін по 23 години кожна — 2, 6, 10, 14, 18, 22, 26, 30 числа).

Визначимо середньогодинну зарплату:

6210 грн. : 345 роб. год = 18 грн./год.

Сума оплати періоду мобілізації в травні становитиме:

18 грн./год х 161 роб. год = 2898 грн.,

де 161 — кількість робочих годин, пропущених у зв’язку з мобілізацією, за індивідуальним графіком роботи (зміни 6, 10, 14, 18, 22, 26 і 30 числа; 7 х 23 = 161).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі