Теми статей
Обрати теми

Обов’язкова допомога на оздоровлення для медиків: уточнюємо деталі

Купливанчук Анжела, заступник директора Департаменту — начальник відділу методології оплати праці й роботи з місцевими бюджетами Фінансово-економічного департаменту
У закладі охорони здоров’я працюють медики на 0,75 (0,5 і 0,25) ставки. У якому розмірі необхідно виплатити їм обов’язкову допомогу на оздоровлення: у розмірі повного окладу чи в розмірі окладу з урахуванням зайнятості? Чи потрібно рішення про виплату обов’язкової матдопомоги головлікарю лікарні погоджувати з органом вищого рівня?

Норму про обов’язкову виплату допомоги на оздоровлення в системі охорони здоров’я прописано в абз. 4 п. 2 постанови КМУ «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 р. № 524 (далі — постанова № 524):

медичним і фармацевтичним працівникам державних і комунальних закладів (установ) виплачується допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу під час надання щорічної основної відпустки.

Підкреслимо: допомога на оздоровлення, передбачена постановою № 524, є обов’язковою виплатою для медпрацівників при наданні їм щорічної основної відпустки (або її частини). Таку допомогу виплачують тільки за основним місцем роботи*.

* Позиція з приводу виплати допомоги на оздоровлення, передбаченої постановою № 524, тільки за основним місцем роботи далеко не нова. І раніше фахівці МОЗ озвучували її у своїх консультаціях. Також її наведено у спільному листі МОЗ і ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я від 23.03.2012 р. № 10.01.67/773|03-93. Проте такий висновок досить суперечливий, оскільки в абз. 4 п. 2 постанови № 524 не сказано жодного слова про заборону такої виплати за сумісництвом. — Прим. ред.

Розмір допомоги на оздоровлення визначаємо з урахуванням підвищень і зайнятості працівника

Одразу уточнимо одну деталь: при визначенні розміру допомоги на оздоровлення, передбаченої постановою № 524, слід брати до уваги посадовий оклад з урахуванням підвищень, що зазначений у графі 12 тарифікаційного списку**.

** Нагадаємо, що форму такого списку наведено в додатку 1 до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я і установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

Пояснимо такий висновок. Річ у тім, що тарифікаційний список використовують при складанні штатного розпису та в результаті — при формуванні фонду оплати праці, що затверджується кошторисом. Отже, величини посадового окладу, зазначені в тарифікаційному списку і штатному розписі (форму останнього затверджено наказом Мінфіну «Про затвердження документів, що застосовуються в процесі виконання бюджету» від 28.01.2002 р. № 57), повинні збігатися. Для повної ідентичності у графі «Посадовий оклад» штатного розпису зазначають посадовий оклад з урахуванням підвищень або, інакше кажучи, — величину графи 12 тарифікаційного списку. Тому й розмір допомоги на оздоровлення визначають виходячи із зазначеної графи тарифікаційного списку.

Проте в такому питанні слід пам’ятати і про інші моменти. Зазначимо, що в абз. 4 п. 2 постанови № 524 при вказівці про розмір допомоги на оздоровлення немає прив’язки до місячного посадового окладу. Водночас немає й інших уточнень з приводу її розміру.

Важливо! Допомогу на оздоровлення виплачують у розмірі посадового окладу, установленого при тарифікації, тобто з урахуванням обсягу робіт, що виконуються працівником.

Це означає: якщо працівник працює на 0,75 (0,5 або 0,25) ставки, то й допомогу на оздоровлення йому виплачують у відповідному розмірі посадового окладу, а саме 0,75 (0,5 або 0,25) посадового окладу.

Підкреслимо: допомога на оздоровлення виплачується в розмірі посадового окладу, що діє на момент виходу у відпустку. Якщо до кінця року у працівника підвищиться посадовий оклад, то підстав для доплати допомоги на оздоровлення (як різниці між посадовими окладами до і після підвищення) немає.

Приклад 1. У січні — липні 2015 року медпрацівник працював на 0,5 ставки, а з 01.08.2015 р. — на 0,75 ставки. Щорічну основну відпустку повної тривалості за поточний робочий рік він бере з 17.08.2015 р. Такому медпрацівнику слід виплатити допомогу на оздоровлення в розмірі 0,75 посадового окладу.

Приклад 2. Лікарю першої кваліфікаційної категорії виплатили допомогу на оздоровлення при наданні щорічної основної відпустки в червні 2015 року. У серпні 2015 року йому встановлено вищу кваліфікаційну категорію, внаслідок чого підвищився розмір його посадового окладу. Підстав для перерахунку допомоги на оздоровлення немає, оскільки на момент виходу у відпустку у лікаря була перша кваліфікаційна категорія.

Виплачуємо допомогу на підставі заяви та наказу, без додаткових погоджень

Перш за все зазначимо щодо загального порядку надання допомоги на оздоровлення, передбаченої постановою № 524. Таку допомогу виплачують згідно з наказом керівника закладу на підставі заяви працівника. Працівник подає заяву при оформленні щорічної відпустки із зазначенням про виплату допомоги на оздоровлення.

Оскільки посада «головний лікар» є лікарською посадою*, то виплата допомоги на оздоровлення згідно з постановою № 524 є обов’язковою виплатою для головлікаря. Отже, її надання керівнику медзакладу не потрібно погоджувати з органом вищого рівня. Оформляють виплату такої допомоги головлікарю в загальному порядку (заява + наказ). Єдина відмінність — підписує таку заяву орган вищого рівня, проте відмовити в наданні допомоги на оздоровлення (при виконанні всіх вимог для її виплати) він не може.

* Перелік лікарських посад у закладах охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 28.10.2002 р. № 385.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі