Теми статей
Обрати теми

Працівник відмовляється від щорічної відпустки: як бути роботодавцю

Усенко Олена, головний спеціаліст відділу регулювання умов та експертизи праці Департаменту заробітної плати та умов праці
Працівник нашої установи не бажає скористатися щорічною відпусткою вже два роки поспіль. Чи допустимо це? Якщо ні, то як нам діяти?

Право на щорічну відпустку — це законодавча гарантія для усіх працівників. Надання такого виду відпочинку супроводжується низкою процедурних моментів, які повинен забезпечити, зокрема, роботодавець. Коротко розповімо про найважливіші з них і перейдемо до відповіді на запитання.

Так, черговість надання відпусток в установі визначають у графіку відпусток* ( ч. 10 ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, далі — Закон № 504). Як відомо, роботодавець складає цей графік, погоджує його з профспілкою і доводить до відома працівників.
У більшості випадків вважається, що працівник проінформований про складений графік відпусток, якщо він розписався у спеціально призначеній для цього графі графіка.

* Зразок форми графіка відпусток див. у спецвипуску «ОП», 2015, № 2/1, с. 21. — Прим. ред.

Згодом роботодавець зобов’язаний повідомити працівника** про початок щорічної відпустки не пізніше ніж за два тижні до дати її початку. Як правило, повідомлення складають у довільній формі. У ньому працівник обов’язково розписується і тим самим підтверджує факт отримання повідомлення.

** Ми розповідали про способи повідомлення працівника про початок відпустки у спецвипуску «ОП», 2015, № 8/1, с. 12, а також наводили форму повідомлення в спецвипуску «ОП», 2015, № 10/1, с. 30. — Прим. ред.

Що робити, якщо працівник відмовляється розписуватися у графіку відпусток та/або повідомленні про надання відпустки? Для початку з’ясуйте, чи не з’явилися у працівника підстави для перенесення періоду щорічної відпустки ( ч. 1 і 2 ст. 11 Закону № 504) на інший період, ніж запланований графіком відпусток. Також пам’ятайте, що період щорічних відпусток завжди узгоджується між працівником і роботодавцем — тож слід шукати компроміс у такому питанні.

Якщо усі моменти з’ясовані, але працівник, як і раніше, відмовляється від підписання згаданих графіка та/або повідомлення, то у такому випадку радимо вам скласти акт про відмову від підписання цих кадрових документів (див. акт нижче). Таким чином ви підтвердите, що дійсно намагалися проінформувати працівника про терміни його відпустки, але він проігнорував такі застереження.

Отже, стало зрозуміло, що працівник відмовляється від підписання кадрових документів, які інформують про терміни його відпустки. Більш того, він не бажає скористатися днями належної йому щорічної відпустки і поважних причин для її невикористання у нього немає. Що далі?

Важливо! Якщо працівник відмовляється використати надане йому Конституцією України, Законом № 504 право на відпочинок (щорічну відпустку), роботодавець має право в межах, установлених графіком, без заяви працівника видати наказ про надання йому відпустки*.

* Такі рекомендації представлені і в листі Мінсоцполітики від 21.06.2012 р. № 207/13/116-12. Див. лист та коментар редакції до нього в «ОП», 2012, № 17, с. 9. — Прим. ред.

У ситуації, коли працівник проти підписання наказу про надання відпустки, — теж складайте відповідний акт**.

** Якщо роботодавець виконав усі залежні від нього дії з інформування працівника про період відпустки і у працівника немає обґрунтованих підстав для відмови у використанні щорічної відпустки, то, як уже з’ясовано, роботодавець може видати наказ про надання працівнику відпустки з дати, зазначеної у графіку відпусток. Вихід працівника на роботу у цей період (без об’єктивних причин) може розглядатися як порушення трудової дисципліни. — Прим. ред.

img 1

Пояснимо, чому роботодавцю так важливо слідкувати за реалізацією працівником права на щорічну відпустку. Справа у тому, що ч. 5 ст. 80 КЗпП і ч. 5 ст. 11 Закону № 504 заборонено не надавати щорічну відпустку:

— повної тривалості протягом двох років підряд;

— протягом робочого року: працівникам віком до 18 років і працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами або з особливим характером праці.

Чим небезпечне невиконання цих норм? За подібне порушення законодавства про працю роботодавця чекає штраф у розмірі 1 мінімальної заробітної плати ( абз. 5 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Крім того, винним посадовим особам установ загрожує адмінштраф за ст. 41 КУпАП. Розмір штрафу становить від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до1700 грн.). Ще суворіше покарання за повторне протягом року таке порушення особою, яку вже притягали до адмінвідповідальності, або за ті самі дії, вчинені щодо неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері або особи, яка їх замінює і виховує дитину до 14 років або дитину-інваліда. У такому разі накладається штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 5100 грн.).

Зверніть увагу! Відмова працівника від відпустки (у тому числі письмова) не звільняє роботодавця від цієї відповідальності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі