Теми статей
Обрати теми

Відновити статус «переведеного» через 1,5 року: чи можливо для індексації на новому місці роботи

Лаврентьєва Жанна, головний спеціаліст відділу рівня життя і моніторингу бідності Міністерства соціальної політики України
У грудні 2013 року працівник був звільнений за переведенням і прийнятий до нашої бюджетної установи. У місяці переведення на нове місце роботи довідка про індексацію зарплати від попереднього роботодавця не надавалася. У червні 2015 року працівник пред’являє таку довідку з метою збереження у нього базового місяця, установленого за попереднім місцем роботи. Чи можна наказом по установі взяти до уваги таку довідку через 1,5 року після прийняття на роботу? Якщо так, то з якого періоду нарахувати індексацію по-новому: з дати надання довідки чи з дати прийняття на роботу?

Дійсно, спеціальна норма для працівників зі статусом «переведені» дає певні привілеї в індексації їх зарплати. Ідеться про п. 102 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078). Він установлює, що якщо зарплата після переведення на нову посаду (нове місце роботи) не підвищується — суму індексації зберігають. Тобто в такому разі у працівника зберігається попередній базовий місяць і фіксована сума індексації (за наявності). Поточна індексація залежить від базового місяця працівника.

Зверніть увагу! За працівниками, звільненими за переведенням на підставі п. 5 ст. 36 КЗпП, при прийнятті на роботу в іншого роботодавця може бути збережено статус «переведених» працівників.

Тепер два важливі моменти:

1) щоб реалізувати своє право на застосування п. 102 Порядку № 1078 у нового роботодавця, працівник повинен надати з попереднього місця роботи довідку, в якій будуть зазначені всі необхідні дані: базовий місяць, фіксована сума індексації тощо;

2) саме в місяці прийняття на роботу новий роботодавець приймає рішення про умови подальшої індексації зарплати працівника, використовуючи інформацію, зазначену в довідці з колишнього місця роботи.

Тому подання такої довідки на нове місце роботи на користь самого працівника. Якщо зазначена довідка відсутня, то в місяці прийняття на роботу він вважається новоприйнятим і підпадає під дію абз. 3 п. 101 Порядку № 1078: обчислення індексу споживчих цін для подальшої індексації починають з місяця прийняття на роботу.

Чинними нормами Порядку 1078 не передбачено перегляд умов індексації та нарахованих сум індексації на новому місці роботи, якщо при звільненні згідно з п. 5 ст. 36 КЗпП довідку від колишнього роботодавця працівник надає несвоєчасно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі