Теми статей
Обрати теми

ПСП на трьох дітей, одній з яких виповнюється 18 років

Наумов Сергій, експерт з питань оподаткування доходів фізичних осіб
Працівниця розлучена, має двох дітей1997 р. народж. і 2006 р. народж. (дитина-інвалід). Працівниця є ще й опікуном дитини 2009 р. народж. Якою податковою соціальною пільгою вона може скористатися? Чи може працівниця скористатися пільгою як на трьох дітей згідно з п.п. 169.1.3 Податкового кодексу України (913,50 грн. x 3)?

Перш ніж відповісти на це запитання, наведемо в таблиці норми Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) і Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227, що стосуються ситуації, яка розглядається в запитанні.

Категорії платників податків

Розмір ПСП, грн.

Документи, які необхідно подати платнику податку

1. Платник податку, який утримує двох і більше дітей віком до 18 років, — із розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років ( п.п. 169.1.2 ПКУ)

609,00 x кількість дітей

1. Заява про застосування ПСП.

2. Копія свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей), або документ, що підтверджує встановлення батьківства, або документи, що підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживала до прибуття в Україну.

3. Копія рішення органу опіки та піклування про встановлення опіки або піклування (якщо із заявою звертається опікун чи піклувальник)

2. Одинока мати (батько), вдова (вдівець) або опікун, піклувальник — із розрахунку на кожну дитину віком до 18 років ( п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ)

913,50 x кількість дітей

1. Заява про застосування ПСП.

2. Копія свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей), або документ із зазначенням відомостей про батька дитини у Книзі реєстрації актів цивільного стану, або документи, що підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживала до прибуття в Україну.

   

3. Копія рішення органу опіки та піклування про встановлення опіки та піклування (якщо із заявою звертається опікун чи піклувальник).

4. Копія свідоцтва про шлюб та свідоцтва про смерть (якщо із заявою звертається вдова чи вдівець).

5. Копія паспорта

3. Особа, яка утримує дитину-інваліда, — із розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років ( п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ)

913,50 кількість дітей

1. Заява про застосування ПСП.

2. Копія свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей), або документ, що підтверджує встановлення батьківства, або документи, що підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживала до прибуття в Україну.

3. Копія рішення органу опіки та піклування про встановлення опіки та піклування (якщо із заявою звертається опікун чи піклувальник).

4. Копія пенсійного посвідчення або посвідчення одержувача державної соціальної допомоги, яка виплачується замість пенсії, що містить запис про інвалідність дитини, або копія медичного висновку про дитину-інваліда віком до 18 років, виданого закладами та установами Мінохоронздоров’я

Стосовно цієї ситуації максимальною, тобто найвигіднішою для такої працівниці, є ПСП, надана на підставі п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ як для одинокої матері, яка має трьох дітей віком до 18 років. Загальний розмір ПСП при цьому становитиме 2740,50 грн. (913,50 x 3).

Розберемося, чи має право така працівниця на ПСП на цій підставі.

Для цілей п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ одинокою матір’ю (батьком) або опікуном, піклувальником вважаються особи, які на момент застосування цієї ПСП мають дитину (дітей) віком до 18 років, не перебувають у шлюбі, зареєстрованому відповідно до закону. Оскільки жінка розлучена, то вона може користуватися пільгою як одинока мати.

Таким чином, можна стверджувати, що розлучена працівниця в цій ситуації має право на ПСП на підставі п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ на трьох дітей, якщо її зарплата не перевищує 5130 грн. (1710 x 3). При цьому на дитину, якій вона є піклувальником, працівниця повинна надати копію рішення органу опіки та піклування про встановлення над нею опіки.

Дуже важливо врахувати ось який нюанс. Річ у тім, що одній дитині такої працівниці у 2015 році виповнюється 18 років (дитина 1997 р. народж.). У цій ситуації потрібно знати, коли саме в такої дитини день народження. Ми з’ясували у нашої читачки це питання, і додаткові дані такі: дитині виповниться 18 років 9 грудня 2015 року. Жінку прийнято на роботу з 1 жовтня 2015 року, а заяву на пільгу вона написала 8 жовтня цього ж року.

Оскільки на момент подання заяви на ПСП старшій дитині ще не виповнилося 18 років, то така працівниця до кінця року (жовтень, листопад і грудень 2015 року) має право на застосування до її зарплати максимальної ПСП на трьох дітей.

Теги ПСП діти
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі