Теми статей
Обрати теми

Лікар став керівником ЦПМСД: вивчаємо перехідні моменти зі збереження кваліфкатегорії

Гавриленко Лідія, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України
У квітні 2013 року на посаду головного лікаря ЦПМСД призначили лікаря-терапевта, який має вищу кваліфікаційну категорію за спеціальністю «Терапія». Термін дії його категорії закінчується у грудні 2015 року. Чи підвищувати йому посадовий оклад за наявність вищої кваліфікаційної категорії за спеціальністю «Терапія» після закінчення п’ятирічного терміну з дня присвоєння цієї категорії?

У разі призначення лікаря на посаду головного лікаря або його заступників з числа лікарів, йому протягом 3 років з дня призначення на керівну посаду здійснюють підвищення посадового окладу за кваліфікаційну категорію за лікарською спеціальністю, яку він мав до призначення, з оплатою в розмірі, передбаченому для керівників ( п.п. 3 п.п. 2.4.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519, далі — Умови № 308)*.

* До речі, за лікарями, яких переведено на посади лікарів загальної практики — сімейних лікарів, протягом 3 років зберігають кваліфікаційні категорії (установлені до переведення) за спеціальностями «Терапія», «Підліткова терапія», «Педіатрія», «Медицина невідкладних станів» та «Суднова медицина». Те саме стосується і сестер медичних, переведених на посади сестер медичної практики — сімейної медицини, які до переведення вже мали кваліфікаційні категорії за спеціальностями «Лікувальна справа», «Лікувальна справа (невідкладні стани)», «Акушерська справа», «Сестринська справа», «Сестринська справа (операційна)». Про це йдеться у примітках до пп. 2.2.5 і 2.2.8 Умов № 308.

При цьому доплату за кваліфікаційну категорію медичним працівникам здійснюють за умови, що спеціаліст працює за тією спеціальністю, за якою йому присвоєно кваліфікаційну категорію ( п.п. 5 п.п. 2.4.1 Умов № 308). Головні лікарі та їх заступники з числа лікарів повинні мати кваліфікаційну категорію за спеціальністю «Організація та управління охороною здоров’я» ( п.п. 1 п.п. 2.4.1 Умов № 308).

Кваліфікаційна категорія за будь-якою лікарською спеціальністю присвоюється на 5 років (п. 1.10 Положення про порядок проведення атестації лікарів, затвердженого наказом МОЗ від 19.12.97 р. № 359). Відповідно й доплату за її наявність здійснюють також протягом 5 років, після чого працівник має пройти курси підвищення кваліфікації та атестацію.

У ситуації, наведеній у запитанні, 5-річний термін дії кваліфікаційної категорії спливає у грудні 2015 року. Проте за умовами реформування для цього працівника встановлено привілей. Пояснимо: його призначено на посаду головного лікаря ЦПМСД, тому протягом 3 років з дня призначення на цю посаду за ним зберігають кваліфікаційну категорію за спеціальністю «Терапія».

Для атестації необхідно підготувати звіт за останніх 3 роки роботи на відповідній посаді, саме тому обрано трирічний термін зберігання попередньої кваліфікаційної категорії. За цей період працівник має можливість проявити здібності до роботи на керівній посаді та підготуватися на курсах підвищення кваліфікації лікарів для подальшої атестації за спеціальністю «Організація та управління охороною здоров’я».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі