Теми статей
Обрати теми

Приймаємо на роботу з 1 січня 2015 року: позиція фіскалів

Державна фіскальна служба України
Чи потрібно повідомляти та яким чином органу виконавчої влади про прийняття працівників на роботу та укладання трудових договорів з 01.01.2015 р.? Чи буде застосовуватись відповідальність до роботодавця, який допустив працівника до роботи без повідомлення органу виконавчої влади про прийняття його на роботу?

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» від 28.12.2014 р. № 77-VIII внесено зміни до ст. 24 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. № 322-VIII, зі змінами та доповнен­нями, якими визначено, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Разом з тим повідомляємо, що роз’яснення щодо застосування вказаної норми законодавства буде надано ДФС України після розробки та затвердження Кабінетом Міністрів України порядку повідомлення роботодавцями центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

 

За інформацією (категорія 301.11)

Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу
(zir.minrd.gov.ua)

ВІД РЕДАКЦІЇ

З 01.01.2015 р. застосовують нову норму ст. 24 КЗпП (зміни внесено Законом України від 28.12.2014 р. № 77-VIII). Що принесла із собою законодавча поправка? З початку року до роботи можна допустити новоприйнятого працівника при одночасному виконанні двох вимог:

— є трудовий договір, оформлений наказом або розпорядженням роботодавця про прийняття на роботу. Нагадаємо, що до внесення останніх змін трудовий договір вважався укладеним і тоді, коли роботодавець не видавав вказаного наказу, але працівник був допущений до роботи;

— роботодавець повідомив Державну фіскальну службу України (далі — ДФСУ) про прийом на роботу нового працівника.

Нормативний супровід останньої вимоги повинен забезпечити Уряд, на що йому відвели три місяці. Тобто у цей строк КМУ повинен видати Порядок, що розкриє механізм повідомлення фіскалів роботодавцем про нового працівника.

Разом із тим вже зараз виникло цілком закономірне запитання: як повідомити уповноважений орган до прийняття Урядом відповідної нормативки? Що ж, однозначної відповіді на нього немає. Як свідчить наведене вище роз’яснення ДФСУ, порадити у такій ситуації не можуть і вони… Водночас фіскали у листі від 29.01.2015 р. № 2627/7/99-99-17-03-01-17 через відсутність «кабмінівського» порядку щодо повідомлення виклали таку позицію: заповнення таблиці 5 форми № Д4 вважається «повідомленням», яке подається у складі обов’язкової звітності за календарний місяць до територіальних органів фіскальної служби за основ­ним місцем обліку платника із зазначенням трудових відносин із прийнятими працівниками.

Що залишається роботодавцю? Погодитися із «свіжою» позицією ДФСУ (повідомляти заповненням таблиці 5 ЄСВ-звітності) або ж звернутися до державної податкової інспекції за додатковими уточненнями щодо «формату» повідомлення про працівника-новачка. Відомо, що на практиці представники інспекцій рекомендують подати повідомлення у довільній формі (до допущення працівника до роботи). Також вони радять додати копії окремих документів — їх перелік різниться, а тому краще уточнити це безпосередньо у ваших «місцевих» фіскалів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі